AMERİKA BÜLTENİ (8 Kasım 2012)
Başkanlık seçiminin sonucunda göçmen oylarının belirleyici olması, göçmenlik reformunu süpriz şekilde Washington’un yapılacaklar listesinde ilk sıraya çıkardı. Dahası, 6 Kasım’da seçimde ağır bir yenilgi alan Cumhuriyetçi Partililer de 5 yıldır ilk kez göçmenlik reformunu çok ciddiye alacaklarının sinyalini veriyor. Bunda, özellikle Hispanik oyların kaybedilmesinin etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Politico gazetesi, birçok Cumhuriyetçi liderin, partinin ülkenin değişen demografisine göre kendisine çeki düzen vermesinin vaktinin geldiğine inandığını aktardı. Senato Cumhuriyetçilerinin liderliğine aday olan Kansas Senatörü Jerry Moran da gazeteye yaptığı açıklamada, kendisinin de Latino oylara karşı yeni bir tutum takınmaları gerektiği düşüncesinde olduğunu söyledi. Demokrat senatörler de Cumhuriyetçi muhafazakar tabanın yıldızları olan Florida Senatörü Marco Rubio ve çiçeği burnunda Texas Senatörü Ted Cruz gibi isimlerin de bu kez reforma yardımcı olacağını umuyor.
Hispanik oyların ve göçmen reformunun baskısını sadece Cumhuriyetçiler hissetmiyor. Çarşamba günü art arda açıklama yapan Hispanik toplum liderleri de Barack Obama’dan kendilerine verdiği ancak ilk döneminde yerine getirmediği sözleri artık yerine getirmesini istedi. Obama, Des Moines Register gazetesinin editoryal kuruluna yaptığı açıklamada, göçmen reformunun 2013 yılı içinde çıkacağına emin olduğunu söylemişti. Politico gazetesi, Demokrat parti yetkililerine dayanarak, Obama’nın 2013’ün hemen başında kapsamlı bir tasarıyı Kongre’ye sunacağını ve tıpkı Sağlık Sigortası reformunda olduğu gibi yoğun bir kampanya başlatacağını yazdı. Başkan Yardımcısı Joe Biden da, zaferden sonra uçağında gazetecilerle sohbet ederken, ‘’Göçmenlik reformu konusunda artık çok daha iyimerim. Yeni bir gün başladı’’ dedi. Biden, sonuçların da Cumhuriyetçilerin reforma destek vermesi için uyandırıcı etkisi olması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan Cumhuriyetçi Partili üst düzey bir Kongre üyesi de, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin şu anda gündemde olan vergi konusu çözüldükten sonra, Obama’nın önerdiğinden farklı olsa da bir göçmenlik reformu çalışmasının gerekliliğine inandıklarını belirtti. Ancak Latino toplumu liderleri Cumhuriyetçilerin gündemindeki reformu yeterli bulmuyor. 2006 ve 2007 yıllarında Kongre’de başarısız olan reform paketini talep ediyorlar.
Sandık başı anketleri, ABD’deki Hispaniklerin yüzde 71’inin oyunu Obama’ya verdiğini gösteriyor. Romney ise bu kesimin sadece yüzde 27’sinden oy alabildi. Son dönemde Hispaniklerden en fazla oy alan Cumhuriyetçi olan Bush, 2000 yılında yüzde 35 ve 2004 yılında da yüzde 44 oy almıştı. Stanford Universitesi profesörü Gary Segura, ‘’eğer Romney, Hispaniklerin sadece yüzde 35’inin desteğini alsaydı seçimin sonucu farklı olabilirdi.’’ yorumunda bulunuyor ve ekliyor: ‘’ABD tarihinde ilk kez başkanı Hispanik oyları belirledi.