Skip to content
Menu

Afrikan Amerikalıların bayramı; Kwanzaa nedir?

kwanzaa

AMERİKA BÜLTENİ (27 Aralık 2012)

ABD’de Noel yerini yeni yıl heyecanına bırakırken, Afrika kökenli Amerikalılar ise, farklı bir bayramın coşkusunu yaşıyor. Ülkedeki bazı siyahlar, her yıl 26 aralık-1 Ocak tarihleri arasında Kwanzaa adlı bayramlarını kutluyor.

Adı, Swahili dilindeki ‘matunda ya kwanza(ilk meyveler)’ deyiminden alınan festivalin fikir babası, Dr. Ron “Maulana” Karenga adlı Californialı bir akademisyen. Karenga, siyahların Noel yerine kendi ulusal bayramları olması gerektiği düşüncesiyle Kwanzaa fikrini ortaya atmış ve çevresindekilerle beraber 1966 yılından itibaren kutlamaya başlamış. Uzunca bir süre siyah ırkçısı hareketlerin bir tür politik eylemi olarak devam etmiş.

1990’lı yılların ortalarından itibaren apolitik bir kimliğe bürünen Kwanzaa 1997’den itibaren ise, ‘aile, kültür ve toplum festivali’ olarak anılmaya başlandı. Kwanzaa fikrini ilk ortaya atan Ron Karenga da, zaman içinde düşüncelerini değiştirerek, Kwanzaa’nın denk geldiği Noel ya da diğer dini bayramlara alternatif olmak gibi bir amacı olmadığını belirtti. Karenga’ya göre, Kwanzaa, dini inancı ve ırkı ne olursa olsun bütün Afrikalıların ortak kültürel bir festivali olarak kutlanmalı…

Ulusal Tüketici Vakfı’nın 2004 yılı rakamlarına göre, ülke çapında yaklaşık 4.7 milyon kişi Kwanzaa kutlamalarına katıldı. Aynı yıl ilk defa Beyaz Saray da kutlamayı resmen tanıdı. O yıl bir Kwanzaa mesajı yayınlayan Başkan George W. Bush, eşiyle beraber Kwanzaa’yı paylaşan herkesin bayramını kutladığını kaydederek, milyonlarca Amerikalının paylaştığı bu festivalin, ülkenin çoğulcu yapısının renkli yansımalarından biri olduğunu belirtti.

Kutlayanlar, Kwanzaa günlerinde evlerini Pan-Afrikan renkler olarak anılan sarı, kırmızı ve yeşille süslüyor. Kadınlar ‘uwole’ denen geleneksel Afrika kıyafetlerini giyiyorlar. ‘Kinaras’ denen renkli mumlar yakılıyor.

Kwanzaa’nın 7 günü ve 7 ilkesi

Kwanzaa boyunca her gün Swahili dilinde yedi ilke anlamına gelen ‘Nguzu Saba’ adlı ilkelerden biri anılır. Bu ilkeler ve kutlanacakları günler şöyle:

Umoja (birlik): 26 Aralık Salı. Aile, toplum ve millet arasındaki birliğin pekiştirilmesi amaçlanır.

Kujichagulia (Öz hakimiyeti): 27 Aralık Çarşamba. Kendi adına konuşma, kendini temsil ve kendi için üretme hakkının anıldığı ilkedir.

Ujima (Dayanışma): 28 Aralık Perşembe. Başkalarının dertlerine çare bulmaya çalışmak, yardımlaşmak ilkesi.

Ujamaa (Sosyal adalet): 29 Aralık Cuma. Zenginliğini toplumla paylaşmayı anlatır.

Nia (Gaye): 30 Aralık Cumartesi. Toplumu ve geleneklerini yeniden inşa etmek için ortak çaba harcama azmi ve kararlılığı anılır.

Kuumba (Üreticilik ve verimlilik): 31 Aralık Pazar. Toplumu güzelleştirmek için verimlilik ve üretkenliğin anılmasını anlatır.

İmani (iman): 1 Ocak Pazartesi. Kendine ve değerlerine inanma ilkesidir