Skip to content
Menu

Batı Hristiyan dünyası ‘Kutsal Cuma’yı anıyor; Good Friday nedir?

hayirli-cuma

AMERİKA BÜLTENİ (29 Mart 2013)

40 gün önce başlayan oruç mevsiminin (Lent) son haftasını yaşayan Batı Hıristiyan dünyası, en büyük dini bayramları olan Paskalya’nın(Easter) 2 gün öncesinde bugün Hayırlı Cuma’yı (Good Friday) anıyor. Hıristiyan inancında bugünün Hz İsa’nın çarmıha gerildiği gün olduğuna inanılıyor. Perşembe akşamı ise Hz İsa’nın son yemeğini (Last Supper) anmak için kiliselerde özel ayinler yapıldı. Farklı takvimler nedeniyle Ortodoks dünyası ise Hayırlı Cuma ve Paskalya’yı gelecek hafta kutlayacak. Ortodokslar bu Pazar günü, Hz İsa’nın Kudüs’e girişi olan Palmiye Pazarını (palm Sunday) kutlayacak.

Hristiyanlık inancından, Hz İsa’nın havarileri ile son yemeğini (last supper) yediği ve Yehuda’nın (Judas) ona ihanet ettiği Perşembe akşamından, Paskalya günü gün batımına kadar olan süreye Latince ‘3 gün’ anlamında Triduum deniyor.

Good Friday ismi nerden geliyor?

“God be with ye(Tanrı seninle olsun)” ifadesinin zamanla kısalarak ‘goodbye’a dönüştüğüne dikkat çeken dilbilimciler, Good Friday ifadesinin kökeninin de eski İngilizce’de “Tanrının Cuması” anlamına gelen “Godes Friday” deyiminden geldiğini belirtiyorlar.

Güney Amerika’daki ülkelerin çoğunda Good Friday resmi tatilken, ABD’de ulusal tatil değil. Ancak bazı eyaletlerde resmi tatil. Dünyanın birçok yerinde Hıristiyanlar Hz İsa’ya ‘’çarmıha gerileceği haçı taşıtılmasını’’ sembolize etmek için ellerinde büyük haçlarla kilise çevrelerinde yürüyor. Filipinler ve bazı Güney Amerika ülkelerindeki bazı Hıristiyan tarikatları ise Hz İsa’nın çilesine ortak olma inancıyla, vücutlarına eziyet eden ayinler gerçekleştiriyor.

Cumartesi gecesine kadar yasta kalacak Hıristiyanlar Cumartesi gece yarısı ayinlerinde yakacakları mumlarla, ‘’Hz İsa’nın dirilerek yeniden göğe yükselişini’’ kutlamaya başlayacaklar.