Skip to content
Menu

Maraton seven bir Suudi Arabistanlı

rek-NY-POST-BOSTONAmy Davidson’ın New Yorker’daki yazısından Amerika Bülteni tarafından özetlendi

Boston Maratonu’nu seyreden 20 yaşlarında bir gencin bedeni, patlayan bombanın gücüyle hasar gördü. Yalnız değildi. Diğer 176 kişi gibi yaralandı ve 3 kişi de hayatını kaybetti. Ancak o, hastanede tedavi görürken, evi iki K9 timi tarafından zorla basılan, eşyaları komşularının şaşkın bakışları altında karton kutular içinde götürülen tek yaralıydı. Hiçbir şeyden haberi olmayan ev arkadaşı da gözaltına alınıp 5 saat süreyle sorgulandı. Ancak, ‘ev arkadaşımın bombacı olabileceğine ihtimal vermiyorum. İyi birisi. Sporu çok sever.’ diyecekti. Fox News, ‘şüphelinin’ ev arkadaşının peşine düşmüştü bile. Yüzünü kapatmaya çalışan ev arkadaşı, ‘’Ne olur bırakın okuluma gideyim’’ diye yalvarıyordu kendisini ısrarla kaydeden ve ‘’bir katil aynı evde yaşamadığına emin olup olmadığını’’ soran Fox News ekibine.

Bombadan hemen sonra tam bir kan pazarının yaşandığı ortamda, CBS News’in haberine göre, maraton izleyicilerinden biri, ağır yaralı genç bir adamın koşarak patlama yerinden uzaklaşmaya çalıştığını gördü. Peşinden koştu, yaralı genci yakalayarak yere düşürdü. Çünkü, ‘şüpheli göründüğünü’ düşünüyorlardı.

Peki bu kişiyi zanlı haline getiren neydi? Koşuyordu! İyi de patlamadan hemen sonra herkes koşuyordu. Polis de üzerinde patlayıcı kokusu almış. Bedenindeki yaralar bunun sebebini izah etmiyorsa ne eder? Olay yerinden koşma sebebi olarak ikinci bir bomba olabileceğini düşündüğünü söylemiş. Bu tür saldırılarda, ilk bomba için toplananları hedef alan ikinci bomba, zaten çok sık rastlanan bir durum değil mi? Ki zaten şüphesinde de haklı çıktı. İki bomba patladı. Yani patlama yerinden uzaklaşması çok mantıklıcaydı. Suudi Arabistanlıydı. İşte bütün ‘şüphenin’ asıl sebebi.

Daha saldırının dumanı tüterken New York Post gazetesi tarafından ‘bombalamanın şüphelisi’ olarak ilan edilmişti bile. New York Post gibi Rupert Murdoch’a bağlı Fox News hemen yaymıştı ‘Suudi şüpheli’ haberini. Kimse yüzünü bile görmüş değildi ‘şüphelinin’ ama ‘Suudi şüpheli’ lafı kamuoyunda endişe yaratmak için yetmişti. Aşırı sağcı Atlas Shrugs Web sitesi zanlının adının Arapça’da ‘kılıç’ anlamına geldiğini yazdı. Hem Suudi Arabistanlısın hem de adın Kılıç. Daha ne olsun? Ancak Boston Emniyet Müdürü Ed Davis, basın toplantısında gözaltında hiçbir şüpheli bulunmadığını açıkladı. Tam da ‘şüpheli Suudlunun’ Revere’deki evinin basılmakta olduğu dakikalarda.

Fox and Friends programında Andrew Napolitano, ‘’Bazı sebepler var ki onu orada tutuyorlar’’ dedi. ‘Orada’ dediği yer ise ‘hastane’. Steve Doocy hemen destek verdi: ‘’Eğer masum olsaydı evini niye bassınlar’’.

Salı günü öğleden sonraya kadar bu devam etti. Ancak ondan sonra haber kaynakları, Suudlunun bir tanık olduğu, şüpheli olmadığı haberini vermeye başladı. CNN’e konuşan federal yetkili: ‘’Sadece yanlış zamanda yanlış yerde olan biri’’ dedi. Bombanın patladığı anda orada olan herkes yanlış yerde yanlış bir zamanda bulunmuyor muydu? Ancak bir Suudlunun yanlış yerde yanlış zamanda olması çok daha pahalıya patlar. Fox News bile, Suudlunun şüpheli olma ihtimalinin kalmadığını söyledi.

FBI yetkilisi Richard Deslauries, Salı gecesi,  ‘’Bu patlamanın şüpheli ve neden yelpazesi hala çok geniş’’ dedi. Gerçekte zanlı, bir Amerikalı da hatta bir İzlandalı dünyanın başka yerinden biri de olabilirdi.

Bu, yarın öbür gün unutulup gidecek küçük bir hata olarak görülebilir. Ama o genç için öyle olmayacak. Devletimiz tarafından aklandıkları halde Guantanamo’da tutulmaya devam eden insanlar varken.

***

İlgili Haberler

Boston saldırısını kim yaptı? Amerikan medyasında en çok konuşulan 4 teori

ABD gazeteleri Boston Maratonu’na bombalı saldırıyı nasıl verdi?