Skip to content
Menu

Boston’un tamamı abluka altına alındı, şehirde hayat durdu, her yer kapalı

rek-boston___AMERİKA BÜLTENİ (19 Nisan 2013)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) kampüsünde bir polisi öldürdükten sonra Boston kent merkezine 10 dakika uzaklıktaki Watertown kasabasında güvenlik güçleriyle çatışmadan kaçan diğer kişinin yakalanması için oldukça radikal bir karar alındı. Önce Watertown’da uygulanan abluka bütün Boston geneline yayıldı. Polis, Bostonlulardan evlerinden çıkmamalarını ve işyerlerinin açılmamasını istedi. Şehirde metro trenleri ve belediye otobüsleri de durdu. Kardeş oldukları anlaşılan iki kişiden ağabey büyük olanı çatışmada ölürken, ismi Dzhokhar A. Tsarnaev olan saldırgan polis tarafından halen aranıyor.

Amerikan NBC televizyonu, Massachusetts’in Cambridge kentinde yaşayan 19 yaşındaki Dzhokhar Tsarnaev‘in Rusya, 26 yaşındaki ağabeyi Tamerlan Tsarnaev‘in ise Kırgizistan doğumlu olduğunu belirtti.

Dzhokhar, Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen “Vkontakte” sitesindeki sayfasında yaşadığı şehri Boston, dini inancını ise Müslüman olarak seçmiş. Siteye en son cep telefonundan saat 04.04’te giriş yaptığı da görülüyor.  Ağabey Tamerlan Tsarnaev’in ise 26 yaşında bir boksör olduğu öğrenildi.

Amatör kaçış hikayesi kafaları karıştırdı

FBI’ın bile çok iyi planlanmış dediği maraton saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen iki zanlının amatör kaçışı Amerikan medyasında tartışılıyor. CNN yorumcuları, ”haftalar, aylar önceden kararı verilmiş bir saldırıdan sonrasının hiç planlanmamasının çok amatörce olduğuna” dikkat çekti.

Çeçen kökenli oldukları belirtilen iki kardeşten biri 2007 yılında genç olanı ise 2011 yılında liseden mezun olmuş. Bir lise arkadaşları CNN’e yaptığı açıklamada, ”Benim kadar Amerikandılar. Öyle yabancı göçmen halleri yoktu” dedi.

Saldırganlardan biri 2003’te Türkiye’ye gelmiş

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston saldırısının Çeçen şüphelilerinden birinin, 10 Temmuz 2003’te Türkiye’ye geldiğini ve 10 gün kaldığını söyledi. Bakan Güler, saldırının failleri oldukları düşünülen iki Çeçen kardeşin “Türkiye ile herhangi bir ilgileri olmadığını” belirtti.

Giulliani: Çok amatör elementler var

New York eski Belediye Başkanı Rudy Giulliani, Çeçenlerin, ABD ile bir sorunları olmadığını, daha çok Rusya ile sorun yaşadıklarını söyledi. Amerikan PBS kanalına açıklama yapan Giulliani, ‘’saldırganların davranışlarının çok amatörce olduğunu, kameralardan gizlenmediklerini, adeta bir Hollywood filmine poz verir gibi eylem yaptıklarını’’ söyledi.

Amcaları: Yeğenlerim olabileceği aklımdan bile geçmedi

İki zanlının Maryland eyaletinde yaşayan amcası Ruslan Tsarni basına yaptığı açıklamada, ölen ve yaralananlar için çok üzgün olduğunu belirterek, saldırıyı yapanların ‘kardeşinin çocukları olabileceğini hiç bir şekilde tahmin etmediğini’ söyledi. Saldırının dini hiçbir yönü olamayacağını söyleyen amca, büyük olasılıkla, hayattaki başarısızlıkların böyle bir çılgınlığa itmiş olabileceğini kaydetti. Amca, kardeşinin çocukları ile uzun yıllardır görüşemediklerini de söyledi. Amca, ”Biz de Çeçeniz, biz de Müslümanız. Böyle bir şeyin dinle alakası yok” diye konuştu. İki zanlının Çeçenistan’ı hiç görmediklerini de kaydeden amca, saldırının Çeçenistanla uzaktan yakından ilgisi olamayacağını kaydetti. Bu saldırıyla kendilerini ve bütün Çeçenleri utandırdıklarını söyleyen amca yeğeninden derhal teslim olmasını istedi.