Skip to content
Menu

Mısırlı ünlü profesörden çılgın tespit: Demokrasi için yerimiz dar, yer açalım!

misir-nil-delta

AMERİKA BÜLTENİ (29 Temmuz 2013)

Mısır’da askeri darbe ve sonrasında cuntanun katliamları bu ülkeyi uluslararası gündemin ilk sıralarına yeniden taşıdı. Dünyada birçok analist, Mısır’da yaşananların özellikle Ortadoğu’da demokrasinin geleceği açısından sonuçlarını tartışırken küresel dinamikler ise mevcut kanlı kördüğümden Mısır’ın nasıl çıkarılabileceğine ilişkin bir yol arayışında.

Boston Üniversitesi’nin Mısır kökenli profesörü Faruk El-Baz’a göre ise Mısır’daki yüksek tansiyon ve sosyal çalkantının asıl nedeni ‘yer darlığı’.

Boston Globe gazetesine açıklamasında ‘’Mısır halkının ülkenin çok az bir bölgesinde sıkışık halde yaşadığına’’ dikkat çeken Profesör El Baz, ‘’85 milyon nüfusun neredeyse tamamı Nil deltası çevresinde ülke topraklarının yüzde 6’sını oluşturan bir alanda üst üste yaşıyor. Nefes alabilecekleri bir yer yok’’ dedi.

Nil’in batısında paralel yeni bir Nil vadisi

Profesör El Baz’ın 30 yıldır üzerinde çalıştığı dev bir plan, nüfusun ülke geneline yayılmasını sağlayacak yeni yaşam alanları kurulmasını öngörüyor. Bu proje için önerdiği bölge ise Nil Nehri’nin batısında, güneyde Sudan’dan Akdeniz’e kadar ulaşan çöllük ve ıssız 750 millik koridorun ortasında yeni bir Nil vadisi oluşturulması. Ancak bu yeni Nil’den su akmayacak. 8 şeritli otoyol olarak yapılacak ve trafik akacak. Bu ıssız çölün içme suyu ihtiyacı ise Nasır Gölü’nden inşa edilecek dev sulamak kanallarıyla çözülecek.

Boston Üniverstesi’nde uydu fotoğrafları ve jeoloji araştırmalarını kullanarak su kaynaklarını tespit eden Issız Algı Merkezi direktörü olan arkeoloji profesörü El Baz, daha önce Apollo araçlarının Ay’da ineceği yerlerin tespitinde de NASA’ya yardımcı olmuştu.

12 şehir her dafasında 1’er mil çöle kaydırılacak

Mısır’ın sırrının coğrafyasında gizli olduğunu kaydeden El Baz, proje ile Mısır’ın birkaç büyük şehrinde sıkışıp kalan yoksullara yeni topraklar ve yaşam alanları açılabileceğini savunuyor. El Baz’ın planına göre projenin ilk adımı, Büyük Şehirlerin Nil’in batısına doğru her defasında 1’er millik adımlara kaydırılması. 12 büyük şehrin çöllük alana doğru yayılması tamamlanınca bunları kuzey güney hattında birbirine bağlayacak dev otoyolu ve tren yolu ağı inşa edilecek. Çöllük alandaki güneş ışığı bütün bu koridorun ve hatta bütün Mısır’ın elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip. El Baz, Fayum civarındaki solar radyasyon yoğunluğunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yüksek olduğuna vurgu yapıyor.

Mübarek’in vizyonsuzluğu

Bilim dünyasında oldukça saygı duyulan bir isim olan El Baz, projesini daha önce birkaç kez Mısırlı yetkililerle de paylaşmış. ‘’O şe..siz’’ diye bahsettiği Mübarek’in projesine engel olduğunu ifade eden El Baz, ‘’Ne hayalgücü ne de vizyonu olan biriydi’’ diye yakınıyor eski diktatörden. Mübarek’in devrilmesinden sonra Başbakan olan mühendis Essam Şeref, projeyi sahiplenmiş ve hükümet gündemine almış. Nilin Batısı’nı kalkındırma çılgın projesi için 10 yıl sürecek inşaaatın 23,7 milyar doları tutacağı öngörülmüş. Ancak 2012 Haziran ayında devlet başkanı seçilen Mursi, projeye Şeref kadar yoğun ilgi göstermemiş. Mursi’nin darbeyle devrilmesinden sonra ise projenin akıbeti tamamen belirsizliğe gömülmüş.