Skip to content
Menu

Geri dönüşü olmayan Mars yolculuğuna gönüllü sayısı 100 bini geçti

MarsOneAstronaut

AMERİKA BÜLTENİ (10 Ağustos 2013)

Mars gezegeninde kurulması hedeflenen koloniye katılmak için 2022 yılından itibaren bu gezegene bir daha geri dönmemek üzere gitmeye gönüllü insan sayısı 100 bini geçti. Hollanda merkezli bir şirketin Mars One projesi, geri dönüşü olmayan yolculuğa dört erkek ve dört kadını göndermeyi planlıyor.

Proje ile ilgili finansal ve pratik sorular hala tam açıklığa kavuşmuş değil. Ancak bu 30 bini Amerikalı 100 bini aşkın dünyalının başvuru yapmasına engel olmadı. Mars One’ın kurucu ortağı Bas Lansdorp, başvuru sayısının bundan daha fazla olduğunu ancak henüz bu başvuru sahipleri profillerini tam oluşturmadıkları için sayılmadığını belirtiyor.

Mars’a dönülmez yolculuğa çıkma başvurusunun tek şartı 18 yaşından büyük olmak. Başvuru ücreti ise ülkeden ülkeye fark gösteriyor. Amerika’dan yapılan başvurular için ücret 38 dolar.

Mars One yolculuğunun gidecek ilk 8 kişilik grubunun yolculuğunun 6 milyar dolara mal olacağı öngörülüyor. Proje bu parayı başvuru ücretlerinden ile yolculuğu ve Mars’taki yaşamı canlı yayınlayacak televizyon haklarından elde etmeyi planlıyor.

100 bin kişi arasından dünyanın her kıtasından 40 astronot adayı bu yıl seçilecek. Bunlardan 4’ü (iki kadın iki erkek), 2022 yılı Eylül ayında dünyadan ayrılacak ve 2023 yılı Nisan ayında Mars’a ulaşacak. İkinci dört kişilik grup ise bundan iki yıl sonra yola çıkacak. Bu 8 kişiden hiçbiri bir daha dünyaya dönmeyecek.

Bu yıl seçilecek 40 astronot, tamamen gizli tutulan bir yerde 8 yıl süren bir eğitim programına katılacaklar.  Bu eğitim süresince Mars’ta nasıl yaşam alanı inşa edebileceklerini, bitki yetiştirebileceklerini, tıbbi bakım yapma gibi ihtiyaçları olan bilgileri öğrenecekler.

Mars’ta koloni nasıl inşa edilecek?

Projeye göre Mars’a gönderilecek her geri dönüşümsüz araç orda yaşamın kurulması için yaklaşık 2,5 ton kullanışlı malzeme taşıyacak. 8 seferden sonra Kızıl Gezegen’de yaklaşık 22 tonluk malzeme gitmiş olacak. Her sefer için kullanılan uzay kapsüller de (ki ağırlıkları bu hesaba dahil değil) ordaki yaşam alanı inşasında kullanılacak. Kapsüllerde gıda ve güneş panelleri de gidecek. Başlangıçta bir miktar su ve oksijen gönderilecek ama daha sonra su ve oksijen Mars’ta üretilecek. Mars’ın derinliklerinde tespit edilen donmuş sular çıkarılacak ve yeniden sıvılaştırılacak. Bu sulardan oksijen ve hidrojen elde edilecek ve kapalı yaşam alanlarının havalandırması sağlanacak. Bu, ilk insanlı seferden önce gönderilecek robotik araçlarca önceden hazırlanacak. Projenin kurucusu Lansdorp, Mars yüzeyinde sadece atmosferi dünya atmosferine benzeyen bir kapalı alan oluşturacaklarını belirterek, bütün gezegenin yaşanabilir hale gelmesinin yüzlerce yıl alabileceğini söylüyor.

Sürpriz yok, tehlikeli yolculuk

Öncelikle tarihin en uzak mesafeli insanlı yolculuğu olacağı için birçok belirsizliklerle dolu. Bazı uzmanlar ciddi risk ve tehlikelere dikkat çekerek insanlı yolculuğu mevcut potansiyelle mümkün görmüyor. En büyük endişe ise radyasyon. NASA, kendi astronotlarını, aşırı radyasyona yakalanma riski yüzde 3’ten fazla ortamlara çıkarmıyor. NASA hesaplarına göre bir stronotun uzayda geçireceği süre 300 – 360 gün arasında sınırlı. Ancak Mars One projesinin ‘tek yönlü’ olması bu açıdan konuyu tartışmalı olmaktan çıkarıyor. Ancak Mars yüzeyinin yüksek radyasyonuna karşı nasıl bir korunma sağlanacağı belirsiz.

Gerçekleşmesi mümkün mü?

Mars One, Kızıl Gezegen’e yolculuğu hayal eden tek firma değil. Inspiration Mars Foundation adlı vakıf da, biri kadın biri erkek 2 kişilik ekibi 2018 yılında 501 gün sürecek bir gidiş-geliş yolculuğuna çıkarmayı hedefliyor. Ancak bu ekip Mars yüzeyine hiç inmeden geri dönüşe geçecek. Onlara göre uzaydaki yüksek radyasyondan dolayı, astronotların uzayda geçirebileceği maksimum süre 500 gün. Bu süreyi aşan hiçbir yolculuğu şimdilik mümkün görmüyorlar. Öte yandan NASA mühendisleri ise Mars’a yolculuk süresini kısaltacak teknolojiyi 2030’lu yıllara yetiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bütün bunlara rağmen Mars One kurucusu Lansdorp, 2023’te Mars’a ilk insanın ayak basacağında ısrarlı:

‘’Uzay yolculuğu genel olarak her zaman risklerle dolu. Dolayısıyla radyasyon en önemli endişemiz değil.’’

İş, tıpkı proje sahibi gibi ‘birazcık’ radyasyonu dert etmeyecek insanlar bulmakta. Öyle görünüyor ki dünyada bir kaç yüzbin kişi var.

Haberi okuduktan sonra başvurmayı düşünecekler için uyarıyı tekrarlayalım:

 ‘’Dikkat! Tek yön!’’