Skip to content
Menu

ABD temyiz mahkemesi: Facebook’ta ‘beğen’mek ifade hürriyeti güvencesinde

Facebook_like_sign_02

AMERİKA BÜLTENİ (22 Eylül 2013)

ABD’de federal temyiz mahkemesi, alt derece mahkemesinin aksi yöndeki kararını bozarak, Facebook’ta ‘like’ butonuna basmanın anayasal ifade hürriyetinin güvencesi altında olduğuna hükmetti.

Dava süreci, Virginia eyaletinin Hampton bölge şerifi B. J. Roberts’ın seçim döneminde yeniden aday olmasıyla başladı. Ancak şerif ofisi çalışanları, patronlarının göreve devam etmesi konusunda onun kadar istekli değildi. Bazı çalışanlar Roberts’ın rakibi şerif adayı Jim Adams’ın Facebook’taki sayfasını ‘beğen’diler. Fakat seçimi Roberts yeniden kazandı. Çalışanlarının rakibini ‘beğen’mesini ‘beğen’meyen Şerif Roberts, bu çalışanları, ‘bütçe tasarrufuna ve ofisin çalışma düzeninde uyumu koruma gerekçesi ile işten çıkardı.

Çalışanların açtığı davada yerel mahkeme 2012 yılında, Facebook sayfasında ‘like’ butonuna basmanın ‘anayasal ifade hürriyeti’ koruması için yeterince müstakil bir davranış olmadığına hükmetti.

Davanın temyiz edilmesi üzerine görüşen Federal Bölge Temyiz Mahkemesi hakimi William Traxler ise Çarşamba günü verdiği kararda yerel mahkemenin kararını bozdu:

‘’Bir politik adayın kampanya sayfasını ‘beğen’mek, o adayın kampanyası ile bağ kurmak ve desteklemektir. Daha Yüksek Mahkeme’nin anayasal koruma altına aldığı ‘evinin bahçesine o adayın kampanya işaretinin koyma hürriyeti’nin  internetteki versiyonu gibidir’’

Davanın temyiz mahkemesindeki duruşmaları sırasında Facebook firması da, ‘like’ butonuna basmanın, ABD Anayasası’nın birinci tashih maddesinin (First Amendment) koruması altında ifade hürriyeti kapsamında olduğunu savunmuştu. Facebook’tan, mahkemenin kararı sonrası yapılan açıklamada da, ‘’Temyiz mahkemesinin ‘like (beğen)’ butonunu anayasal ifade hürriyetini koruma kapsamında görmesinin çok önemli ve sevindirici bir karar olduğu’’ belirtildi.