Türkiye ve ABD’nin Tasarım ve Ekonomi uzmanları, 4-5 Kasım tarihlerinde uluslararası bir zirve ile İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve iş dünyası temsilcileri ile ABD’den önemli üniversiteler ve iş dünyası temsilcisi 40 kişi zirvede iki gün boyunca her türlü işbirliği ve ortaklıkları konuştular.
İki ülke arasında yeni iş fırsatlarının ele alındığı, yatırım ve karar vericilerin bir araya geldiği etkinlik, İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi konferans salonlarında gerçekleşti. İki gün süren zirvede her iki ülke üniversite yetkilileri karşılıklı fikir alışverişi ve işbirliği çalışmalarını görüştüler. Bunun sonucunda da Kongrenin son günü ABD’nin önde gelen üniversiteleri ile Türk üniversiteleri arasında işbirliği protokolleri imzalandı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi ve Ferris State Üniversitesi ile her alanda ikili işbirliği çalışmalarını başlatan protokolleri imzaladı.
Kongrenin her bakımdan verimli geçtiğini dile getiren Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi (TRCNA) Eş-Başkanı Nurten Ural, “Üniversiteler ve iş adamları için ortaklık kurmak önemli. Türk üniversiteleri ve Türk iş dünyasıyla buluşmak amacıyla Amerika’dan değişik kurumlardan yetkili 40 kişiyi İstanbul’a getirdik. Kongrenin sonuçlarına bakılırsa faydalı işbirliklerinin başladığını görüyoruz. Bu çok sevindirici. Çünkü, hem Türk öğrencilerin Amerika’da eğitim görebilmelerine, hem de Amerikan öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmelerine imkan sağlayacak güçlü protokoller imzalandı. Ama bununla kalmayıp görüşmeleri halen süren ve yakında sonuçlarını almayı umduğumuzu başka işbirliği anlaşmaları da olacak.”dedi.
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleşen zirvenin TRCNA tarafından Türkiye’de düzenlenen ikinci büyük etkinlik olduğunun altını çizen Nurten Ural, “ABD ve Türk kurumları arasındaki işbirliklerine öncülük etmek bizleri çok gururlandırıyor. Ancak bizim esas amacımız ülkemizin güzelliklerini ABD’de tanıtabilmek. Bunun için ABD’den getirdiğimiz gruplara zirve haricinde ülkemiz hakkında fikir edinebilecekleri gezi ve organizasyonlarla bilgilendirdik. Bizim örf ve adetlerimizi, ülkemizin değerlerini de tanımalarına fırsat sağladık. Bununla ABD’de Türkiye ve Türkler hakkındaki ön yargıları gidermeyi hedefliyoruz. Daha önce Türkiye’ye gelen Amerikalılar, Türkiye’yi çok beğeniyor ama Türkiye’ye gelmeyenler hiç bilmiyorlar.” diyerek üstlendikleri misyonun önemine dikkat çekti.
Kongre için Türkiye’ye gelen Amerikalı gruplar, ilk 3 büyük şehrimiz İstanbul, Ankara ve İzmir’deki kurum ve kuruluşlarla da işbirliği kurmak amaçlı ziyaretler gerçekleştirdiler. Son yıllarda ABD kurumlarının Türkiye’ye karşı yoğun ilgisi olduğuna dikkat çeken TRCNA Eş-Başkanı Ural, “Aynı zamanda ABD’li kurumlar Türkiye’de, Türk kurumlar ise ABD’de nasıl iş yapacaklar, nasıl ortaklık kuracaklar onlara öğretmeye çalışıyoruz. TRCNA olarak randevularını organize edip, görüşmelerine de bizzat katılarak destek veriyoruz. Artık ABD ile Türkiye arasında ortaklıklar, işbirlikleri kurmak hayal olmaktan çıktı. Biz TRCNA olarak Türk ve Amerikan iş adamlarına, kurumlarına ve üniversitelerine yardım etmekteyiz. Gerek Türkiye’de gerekse Amerika’da nasıl iş yapılır, kurallar nedir çok iyi bilmiyor. Bu sebeple de her iki tarafta bazı çekinceler var. TRCNA bu çekinceleri ortadan kaldıracak, yatırımcıları cesaretlendirecek şekilde donanıma sahiptir.” diyerek Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi’nin her zaman yanlarında olacağını vurguladı.
ABD’li Üniversiteler Zirveden Memnun Ayrıldı
Türkiye’nin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu için öneminin hem ekonomik olarak hem de bu bölgelere nüfus açısından gün geçtikçe arttığını anlatan Amerikan üniversiteleri yetkilileri şöyle konuştu:
“Üniversitelerle işbirliği yapmak ve farklı ülkelerden insanları bir araya getirmek için buradaydık. Yüksek öğretim kuruluşlarının Amerikan ve Türk insanını bir araya getirebileceğine ve birbirini anlamalarına yardım edebileceğine inanıyoruz. Yüksek öğretim kuruluşları toplumlarımızı kalkındırmak için yardımcı olabilir. Türkiye bizim için büyük önem taşıyor ve dünyada da önemli bir konuma sahip. Bu yüzden İstanbul’a geldik. ABD olarak, Türk insanına ekonomik ve kültürel olarak sunabileceğimiz pek çok şey var. Türkiye’nin de bu bağlamda bize sunabileceği pek çok şey olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle birbirimize anlayabilir, karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki kurabiliriz.”
Türkiye’nin, 2023 için hedeflediği vizyona ulaşmak için yola çıktığına dikkat çeken yetkililer: “500 milyar dolara yakın bir ticaret hacmine ulaşmış önemli bir ihracatçı olmayı hedefliyor. Bunun için de iş gücünün eğitilmesine ihtiyaç duyuyor. ABD, bu iş gücünün eğitiminde yardımcı olabilir. Pratik eğitimin yanı sıra, teknik alanlarda, mühendislik, bilişim teknolojileri gibi alanlarda eğitim imkanı sağlayabilir. Türk heyetlerini ABD’ye bekliyoruz. TRCNA’nın düzenlediği bu kongreden güçlü işbirliklerinin ortaya çıkacağını umuyoruz.” diyerek ortak görüşlerini dile getirdiler.
“İş geliştirmenin hem Türkiye’nin hem de ABD’nin ekonomik gelişimi için önemli bir faktör olduğunu belirten ABD’li katılımcıların şöyle devam etti:
Bu alanda, bilgi paylaşımında bulunabiliriz ve karşılıklı olarak deneyimlerimizi aktarabiliriz. Birbirimizle paylaşabileceğimiz pek çok şey var. Bu zirve, bir araya gelmemiz ve iş geliştirme deneyimlerimizi konuşmamız, araştırma paylaşımı ve hem bugün hem de gelecekte, hem Türkiye hem de ABD’nin ekonomisinin gelişimi için ihtiyaç duyulan teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik bir ilişki kurmak için çok önemli bir fırsat oldu.”