Skip to content
Menu

İnsanlık tarihinin bütün bilgisi bir çay kaşığına sığdı

rek-data

AMERİKA BÜLTENİ (17 Şubat 2015)

İnsan soyu, bir gün dünyada kendi türünün sonunu getirebileceğinin işaretlerini artarak veriyor. Ama böyle kötü bir son yaşansa da, tarih boyunca ürettiği bütün bilgiyi saklamanın yolunu da bulmuş görünüyor. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, bilgileri, canlı organizmaların tüm bilgilerini depolayan DNA’ya yüklemenin yolunu buldu. Bu yüklenen bilgiler milyonlarca yıl saklanabilecek. New Scientist’teki habere göre 1 gram DNA, 455 ‘exabyte’ veriyi saklayabilecek kapasiteye sahip. Bir milyar gigabyte 1 exabyte kapasiteye eşit. 1000 ‘exabyte’ ise 1 ‘zettabyte’ yapıyor.

Bulut yazılım firması EMC’nin hesaplarına göre, insanlık, tarihi boyunca, 2011 yılı itibarı ile 1.8 ‘zettabyte’ bilgi üretmiş durumda. Bu da, Platon’un eserlerinden, Şekspir’in bütün oyunlarına, Wikipedia’nın bütün içeriğinden Atilla Taş’ın ‘Ham Çökelek’ şarkısına kadar üretilmiş bütün verileri depolamak için sadece 4 gram DNA yetecek. Yani bir, insanlık bütün tarihi boyunca, bir çay kaşığına sığacak kadar data üretmiş. Instagram’da her saniye milyonlarca artan fotoğraflar da dahil buna…

Harvard Üniversitesi uzmanları, 2012 yılında DNA’ya bir kitabı veri olarak yüklemeyi başarmıştı ama İsviçreli bilim insanları, ilk kez DNA’ya yüklenen bilgiyi de geri alıp okuyabilmenin de yolunu bulmuş oldular. Bir başka önemli sonuç ise bilgi yüklenmiş DNA’nın ömrüyle ilgiliydi. Suni fosilleştirme yoluyla yapılan testlerle, bilgi depolanmış DNA’ların milyonlarca yıl bu bilgiyi koruyabileceği tespit edildi. ABD Ulusal Arşivleri Müdürlüğüne göre CD ve DVD’lerin ömrünün ortalama 25 yıl olduğu düşünüldüğünde fena bir süre değil. Ancak DNA hafıza kartının maliyeti şimdilik CD ve DVD’den biraz pahalı. Üretilen örnek yaklaşık 1500 dolara mal oldu. Ancak bu konudaki teknoloji geliştikçe, maliyetin de düşeceği belirtiliyor.

Yani, Dünya ‘nükleer kış’ yaşasa bile, insanlığın bütün kazanımlarını bir gün yolu bu gezegene düşebileceklere ulaştırmanın bir yolunu bulmuş görünüyor.