AMERİKA BÜLTENİ (4 Mart 2015)
Follow @amerikabulteni
Aslında astronomlar da 1997 yılına kadar bu göktaşının uydumuz olduğunun tam farkında değildi. Meğer, binlerce yapay uyduyu yörüngeye oturtmadan önce de Dünya ve Ay yörüngemizde kendi başlarına değilmiş. 3753 Cruithne adı verilen küçük bir göktaşı da dünyamızın etrafında kendine özgü bir yörüngede dönerek, Güneş etrafındaki yolculuğumuza katılıyor. Adını eski İrlanda krallarından birinden alan bu göktaşı, 1986’da keşfedilmiş ama yörünge haritası 1997 yılında yapılabilmiş.
Astronomlarca Cruithne tam bir uydu sayılmıyor ama yörüngesel anlamda bir uydu. Peki bu ne demek? St Andrews Üniversitesi astronomi araştırmacısı Duncan Forgan, The Conservation’a bunu şöyle açıklıyor:
”Bu şu anlama geliyor: Cruithne, dünyanın etrafında Ay gibi düzgün bir yörünge çizmiyor. Bunun yerine Güneş sistemi içinde dünyanın etrafında ‘At Nalı (Horseshoe)’ denen bir yörüngede hareket ediyor. Anlamak için şunu hayal edelim. Dünya’nın grafiklerimizde gösterdiğimiz gibi Güneş’in etrafında düz bir rotada hareket ettiğini gözümüzün önüne getirelim. Bir göktaşı Dünya’ya at nalı şeklinde, yaklaşıyor sonra geri dönüp uzaklaşıyor. En uzağa gidince bu kez öteki taraftan bir daha Dünya’ya yaklaşıyor. Yaklaşınca tekrar geri dönüp uzaklaşmaya başlıyor.”
Ay kadar ünlü olamamış Cruithne adlı bu tuhaf uydumuzun yörünge hareketini şu videodan izleyebilirsiniz: