Skip to content
Menu

Atom bombasından bile yıkıcı hava bombardımanı

10 Mart 1945'te günün ilk saatlerinde 300'den fazla B-29 uçağı Tokyo'ya napalm misket bombalarıyla ölüm yağdırdı.
10 Mart 1945’te günün ilk saatlerinde 300’den fazla B-29 uçağı Tokyo’ya napalm misket bombalarıyla ölüm yağdırdı.

AMERİKA BÜLTENİ (10 Mart 2015)

70 yıl önce bu sabah Tokyo semalarından beliren 334 adet Amerikan B-29 bombardıman uçağı, tarihin en yıkıcı şehir bombardımanını gerçekleştirdi. Saatlerce Tokyo’nun her köşesine 1700 ton napalm misket ve yangın bombalarını bırakan uçaklar, geride 41 kilometrekarelik alanı tamamen yanan bir şehir ve 100 bin ölü bırakacaktı.

Aslında Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombalarının atılıp savaşın sona erdirilmesinden bir kaç ay önce 60’a yakın Japon şehri hava borbardmanlarıyla yerle bir edilmişti. Ama, Amerikan ordusunun ‘’The Operation Meetinghouse’’ adını verdiği 10 Mart 1945 Tokyo bombalamasının çapı ve yıkıcılığı, atom bombalarının etkisinden bile fazlaydı. Hiroşima ve Nagazaki’dekinden daha fazla insan Tokyo bombardımanında öldü.

ABD resmi rakamlarına göre 10 Mart 1945 Tokyo bombardımanında en az 88 bin kişi öldü, 41 bin kişi de yaralandı. 1 milyondan kişinin evi yanıp kül oldu. Tokyo İtfaiye Departmanı verilerine göre ise 97 bin kişi öldü, 125 bin kişi de yaralandı. Şehirde yıkılan ev ve bina sayısı ise 286 bin 358’di. Tarihçilere göre ise, ölen insan sayısı her iki tahminden de çok yüksek. Çünkü hem Amerikan hükümeti hem de Japon hükümeti farklı amaçlarla, ölü sayısını olduğundan düşük göstermeye çalıştı. Bombardımanın yıkıcılığının Japonya’da bugün bile halkın büyük bölümünce çok bilinmemesinin nedeni de bu…

CFR’dan James M. Lindsay, Tokyo bombardımanını, nükleer silaha karşı teyakkuzun, konvansiyonel silahların da çok yıkıcı olduğu gerçeğini neden örtmemesi gerektiğinin, bir örneği olarak gösteriyor:


Hiroşima’nın öyküsü, küresel barış için ne anlatıyor?