Skip to content
Menu

Bugün dünya ’pi sayısı’ günü

pi

AMERİKA BÜLTENİ

Bugün bütün dünyadaki Matematik tutkunlarının kutladığı ”pi günü (pi day)’’. Dairenin çevresinin çapına bölümünden elde edilen sayı olan Pi için, matematik tutkunları her yıl 3. ayın 14. gününü ‘’Dünya Pi Günü’’ olarak kutluyor. 14 Mart’ın aynı zamanda Albert Einstein’in doğum günü olması da kutlamaya ayrı bir boyut katıyor.

Dünyadaki ilk Pi Günü 1988 yılında San Francisco Exploratorium Müzesinde kutlandı. Müze o tarihten beri her 14 Mart günü pizza (pie) ikramında bulunuyor. Dünyaca ünlü MIT Üniversitesi de her pi day gününü öğrencilerine gönderdiği e-mail ile kutluyor. ABD Temsilciler Meclisi de birkaç yıl önce kabul ettiği karar ile her 14 Mart gününü ABD’de ‘ulusal pi günü’ ilan etmişti. Japonya’da ise ‘Matematik günü’ olarak kutlanıyor.

Peki ‘pi sayısı’nı bu kadar özel kılan ne? Bir yönüyle sonsuzluğa ulaşmayı mümkün kılması. Çünkü 3.14……. diye başlayıp devam eden pi sayısının asla sonu gelmiyor ve asla tekrara düşmüyor. Süper bilgisayarlar 13 trilyon basamağa kadar buldu.

Niye bu sayıya ‘pi’ deniyor?

Pi sayısının evrensel sembolü olan ‘’ π ‘’ Yunan alfabesinde bir harf aslında. Yunanca’da çevre anlamına gelen periferi kelimesinin ilk harfi olan π harfi, ‘pi’ sesinin karşılığı olduğu için bu isimle anılıyor.

Pi günü içinde iki özel saniye

Matematiğin en bilinen sabiti olan Pi sayısı 3.1415926… şeklinde devam ettiği için, 14 Mart öğle saat 1:59’un 26’ncı saniyesi ‘’pi saniyesi’’ olarak adlandırılıyor. Pi, İngilizcede ‘pay’ şeklinde tellafuz edildiği için matematik tutkunları bugünde çeşitli üniversitelerde tam o saatte pizza pie (tam pizza) ve apple pie (elmalı turta) yiyerek eğleniyor.

Efsane olmuş bazı ‘Pi’ vecizeleri

”Aşk, pi sayısı gibidir. Doğal, irrasyonel ve çok çok önemli” Lisa Hoffman

”Burada pi’nin karesini alıyoruz. Mühendisler buna 10 diyor” Frank King

”Pi sayısının sonunu aramakla evrenin sonunu aramak arasında fark yoktur” David Chudnovsky

”İnternet şifrem, pi’nin son dört basamağı” Anonim t-shirt yazısı

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz