Skip to content
Menu

Kodak akıllı telefonu kim alır?

kodak1

AMERİKA BÜLTENİ (18 Mart 2015)

Fotoğrafçılığın efsane ismi Kodak, dijital fotoğraf makinesini icat etti. Ama ironik şekilde dijital fotoğraf makineleri, dünyanın en büyük fotoğraf filmi üreticisi Kodak’ın sonunu getirdi ve firma iflas etti. Ancak dijtal fotoğraf makinası piyasası da uzun ömürlü olmadı. 2007’de bu kez sahneye akıllı telefonlar çıktı ve bu mobil cihazlar birkaç yıl içinde, amatör dijital fotoğraf makinelerini bitirdi. Şimdi, iflasından üç yıl sonra Kodak akıllı telefonlar piyasada. Bu son derece ilginç döngüde yeni bir aşamadayız artık.

‘’Kapalıyken Kodak akıllı telefonun diğer akıllı telefonlardan bir farkı yok’’ diye yazıyor QZ yazarı Leo Mirani ve ekliyor, ‘‘açtığınızda ise diğer akıllı telefonlardan daha kötü bir hal alıyor.’’ Ekranda en çok kullanılan 9 uygulamanın büyük ikonları ve bir büyütücü var. Büyütücü, bu zaten büyük ikonları daha da büyütmek isteyen kullanıcı olursa diye.

Aslında bu, Kodak akıllı telefonun en akıllı tarafı. Çünkü, akıllı telefona basitlik ve teknoloji özürlüler için de kullanışlılık getiriyor.

Gelelim, haberin başından beri kafanızda dönüp duran, ‘Kodak iflas ettiyse bu telefonu nasıl üretti?’ sorusunun yanıtına… Bu akıllı telefonu Kodak firması üretmiyor. Küçük bir İngiliz teknoloji firması olan Bullitt Group üretiyor. Bullitt Group, bazı popüler markaların adını etiketinde kullanma hakkını satın alıyor ve ürettiği cihazlara bu markaların adını veriyor. Örneğin Bullitt, dağda bayırda gezerken kullanılabilecek, fazlasıyla ‘kaslı’ akıllı telefonu da ‘Caterpillar’ markasıyla üretiyor. Çekici, kepçe, dozer gibi ağır iş araçları üreten Caterpillar firmasının markası, ayakkabı da işe yarıyorsa neden telefonda olmasın diye düşünmüşler.

Bugünkü büyük akıllı telefon üreticilerinin, en incesini, en hafifini, en kompleksini yapma rekabeti, telefonlar arasındaki farkları belirsizleştirdi. Akıllı telefonun ‘potansiyel’ müşterileri, artık firmanın kendilerine yaşattığı deneyime göre tercih yapıyor. Bullitt Group gibi firmalar ise bu mücadele sırasında piyasada oluşan bir boşluğu doldurmak için mücadele ediyor. Mümkün olduğunca basit bir akıllı telefon isteyen, çoğunlukla yaşlı müşterileri hedefliyorlar. Kodak telefon büyük ölçüde sosyal paylaşım ve yazılı çıktı almaktan ibaret. Bunlar Kodak firmasının iyi olduğunun bilindiği hizmetler. Yine, aynı grubun ürettiği Caterpillar Phone ise dayanaklılığıyla pazarlanıyor. Bullitt’in pazarlama müdürü QZ yazarına, telefonu tutup uzağa fırlatmasını istiyor. Öyle de yapıyor gazeteci. Sonuç, telefonda en ufak hasar yok. ‘Eğlenceliydi’ diyor gazeteci…

Bullitt, elbette ki teknoloji dünyasına bir Samsung gibi girebilecek potansiyele sahip değil diyor Leo Mirani ve ekliyor, ”ama şu kesin: İyi para kazanabilecekleri bir boşluğu da farketmişler.”

İLGİLİ HABERLER

İflas masasına başvurdu: Amerikan fotoğraf devi Kodak’ın yükselişi ve trajik sonu