Skip to content
Menu

Japonya’da ‘hanami’ zamanı başlıyor

Hanami
Tokyo’daki Ueno Park, en etkileyici ‘hanami’ mekanlarından biri.

AMERİKA BÜLTENİ (19 Mart 2015)

Türkiye’nin önemli bir kesiminin hala karlı yağışlar yaşarken Kuzey yarımkürenin önemli bir kısmı bahara uyanıyor. Ve baharın gelişinin dünyadaki en büyüleyici sembollerinden biri Japonya’nın dillere destan ‘kiraz çiçeği festivali’dir. Ülkenin birçok şehrindeki süs kirazları yani ‘sakura’ ağaçları, ülkenin en önemli merkezlerinde Mart ayının son haftasından itibaren muhteşem güzelliklerini yaklaşık 2 hafta boyunca seyre sunuyor. Ülke genelinde ise güneydeki tropikal Okinawa adasında Ocak sonu gibi başlayan kiraz çiçeği sezonu, kuzeydeki Hokkaido adasında Mayıs ayının başında çiçeklerin açmasına kadar sürüyor.

Himeji Sarayı etrafındaki sakura ağaçlarının altında hanami yapan Japonlar.
Himeji Sarayı etrafındaki sakura ağaçlarının altında hanami yapan Japonlar.

Japon halkı, sakura ağaçlarının bu muhteşem gösterisine ayrı bir saygı gösterir ve temaşaya çıkar. Kiraz çiçeklerini seyretmeye gitme ve bu ağaçların altında veya çiçeklerini adeta ‘kar yağışı’ gibi serptikleri yollarda yürümeye ‘hanami’ deniyor. Birebir çevirisi ‘çiçek temaşası’ olana Hanami, Mart ayının son 10 günü içinde başlar. Bu o kadar geleneksel bir sosyal etkinliktir ki, Japon meteoroloji müdürlüğü, Mart ayında her şehir için hava durumuyla beraber,  ‘çiçeklerin açma zamanı’ tahminini de (sakura-zensen) yayınlar. Birçok şehirde hanami festivalleri veya özel ‘hanami partileri düzenlenir. Geceleri düzenlenen partilere ‘yozakura (gece sakurası)’ denir. Bir çok Japon ailesi sakura ağaçlarının altında piknik yapmaya gider. Okulların ve işyerlerinin kısa tatili ‘hanami’ ile son bulur. Birçok genç çift için evlenme zamanıdır. Çiçeklerin solmadan dallarından kopup dökülmesi, bir çok edebiyatçı için yaşam ve ölümün birlikteliğini anlatmak için esin kaynağı olur. Fotoğrafçılara ve ressamlara müthiş fırsatlar sunar. Sakura ve hanami içerikli sayısız Japon halk şarkısı vardır.

Japonya’daki bazı önemli ‘Hanami’ yerleri:

Shinjuku Gyoen

1500’ü sakura türü 20 bin ağacıyla bu bahçe Tokyo’nun en popüler ‘hanami’ merkezlerinden biri.

Ueno Park

Bu parktaki 1000 sakura ağacının önemli bir kısmı parkın ana yolunun iki tarafında yer almasıyla nefis bir yürüyüş deneyimi yaşatır. Hanami sezonunda ziyaretçi sayısı günlük yüzbinleri bulur. Akşamları da ‘fener’ aydınlatması ile büyüleyiciliğini daha da artırır.

Osaka Sarayı Parkı

Japonya’nın en önemli tarihi anıtlarından biri olan Osaka Sarayı, etrafını saran 600 sakura ağacıyla mutlaka görülmesi gereken büyüleyici bir güzellik kazanır. Sarayın içinde yer aldığı büyük parkın içinde ise 4000 bin sakura ağacı daha vardır.

Yoşino Dağı

Ülkenin kültür merkezlerinden Nara yakınlarındaki Yoşino Dağı, UNESCO dünya mirası listesinde de yer alır. Yüzyıllardır en güzel hanami mekanlarından biri olarak görülür. 8 kilometrelik bir güzergahtaki 30 bin sakura ağacı, ziyaretçilerine unutulmaz bir ‘hanami’ deneyimi yaşatır.

Hirosaki Park

Ülkenin ana adası olan Honşu’nun en kuzeyinde yer alan Aomori şehrindeki tarihi Hirosaki Sarayı’nın etrafındaki park, birçok Japona göre ülkenin en önde gelen 3 ‘hanami’ yerinden biridir. 80 değişik türdeki 2600 kiraz ağacı, gece gündüz bir renk cümbüşü sunuyor.

Fuji Dağı

Beş Göller bölgesi sadece Fuji Dağı’nın en iyi manazarasının yakalanabileceği nokta değil aynı zamanda en etkileyici ‘hanami’ deneyimlerinden birini de yaşayabileceğiniz bir yer. Kiraz çiçeklerinin arasından görünen Fuji Dağı, yüzyıllardır Japn ressamların en önemli resim konularından biridir.

Japon meteoroloji servisine göre iller için tahmini ‘hanami’ başlama günleri

Tokyo: 26 Mart 2015

Osaka: 26 Mart 2015

Nagoya: 25 Mart 2015

Kyoto: 26 mart 2015

Hiroşima: 25 mart 2015

Aomori: 23 Nisan 2015

Nagasaki: 23 Mart 2015

Fukuoka: 22 Mart 2015

Kagoşima: 26 Mart 2015

Sapporo: 4 Mayıs 2015