Skip to content
Menu

New York sakinlerinin gözdesi kütüphane

nypl_belmont
New York Halk Kütüphanesi sisteminin, Bronx bölgesindeki Belmont şubesinin içinden bir görüntü

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mayıs 2015)

New York’ta yaşamayanlardan bile birçok insanın, filmler ve televizyonlar sayesinde New York’ta insanların nerelerde vakit geçirdiği hakkında bazı fikirleri vardır.

Örneğin, Metropolitan Sanat Müzesi, Modern Sanat Müzesi (MOMA), Amerikan Doğal Tarih Müzesi (AMNH), Brooklyn Müzesi veya New York Şehir Müzesi vs gibi dünyaca ünlü müzelerde…

Örneğin, Lincoln Center, Carnegie Hall veya City Center gibi konser salonlarında…

Örneğin, Broadway başta olmak üzere tiyatro salonlarında…

Örneğin, Yankees, Mets, Knicks, Nets, Rangers, Jets ve Giants taraftarları gibi stadyumlarda, spro salonlarında…

Örneğin, Bronx Zoo gibi hayvanat bahçelerinde, botanik parklarda, özel bahçelerde, akvaryumlarda…

Spor karşılaşmaları için bir yıl içinde bilet alarak stadyumlara veya spor salonlarına giden New Yorklu sayısı yaklaşık 9 milyon kişi… Peki ya müzeler, tiyatrolar, konserler, hayvanat bahçeleri vs’nin ziyaretçi sayısı? Yaklaşık 21 milyon New Yorklu ve turist de bir yıl boyunca buraları ziyaret etti.

Yani New York’ta bir yıl boyunca beyzbol, basketbol, buz hokeyi, futbol (her ikisi de) stadyumlarına maç izlemeye giden bütün sporseverleri, müzelere, konserlere, sanat performanslarına giden bütün sanatseverleri ve hayvanat bahçeleri ve özel park ve bahçelerin bütün ziyaretçilerini topladığınızda bile 37 milyon rakamına ulaşmıyor. Peki bu 37 milyon rakamı ne? New York Halk Kütüphanesi kayıtlarına göre New York şehrinde bir yılda kütüphanelerinden yararlanan New Yorklu sayısı.

New York Halk Kütüphanesi’nin bir yılda kullanıcı sayısı tam 37 milyon kişi. Şehirdeki bütün diğer kültürel, sosyal, sportif aktivitelere katılanların toplamından daha fazla. Dahası, New York Halk Kütüphanesi sadece Manhattan, Bronx ve Staten Island’ta şubelere sahip. Brooklyn Halk Kütüphanesi ve Queens Halk Kütüphanesinin kendi ayrı ağları var ve onların kullanıcı sayısı bu sayıya dahil değil.

New York’un nerdeyse tamamında ‘yürüme mesafesinde’ ulaşabileceğiniz bir halk kütüphanesi var. Peki ne yapıyor New Yorklular bu kütüphanelerde? Yetişkinler için dil ve beceri kursları, bilgisayar kursları, çocuklar için eğlenceleri vakit geçirerek öğrenebilecekleri özel programlar, öğrenciler için araştırma imkanları, gazete ve dergileri okuma ve elbette en büyük amaç; son çıkanlar da dahil kitap ve bilgisayar ürünlerini ücretsiz kiralama olanağı…

Ücretsiz hizmet veren halk kütüphaneleri, New York’un ‘insan sermayesi sistemi’nin can damarıdır. Bu kurumlar sayesinde New York’un en yoksul semtleri bile, çok sayıda entelektüel, sanatçı, akademisyen, yazar, bilim insanı ve gazeteci yetiştirdi. Fırsat eşitliği yolunda çok önemli bir boşluğu dolduruyorlar. New York Times’tan Jim Dwyer, şöyle bir örnek veriyor:

“1933 yılında birgün, Yidişçe konuşulan bir göçmen evinde yaşayan Joseph Papirofsky adlı 12 yaşında bir erkek çocuğu Brooklyn’in Williamsburg semtindeki bir halk kütüphanesine girdi. Edebiyat raflarını taradı. Onlarca yıl sonra, ‘eğer para ödemek zorunda olsaydım Şekspir’in eserlerini okuyacağımdan şüpheliyim’ diyecekti. Daha sonra adını Joe Papp olarak değiştirecekti bu çocuk. New York’un parklarında yaz aylarında Şekspir oyunları geleneğinin başlatıcısı ve halk tiyatrolarının kurucusu Joe Papp’tı o çocuk.”

İLGİLİ İÇERİK:

ABD’de neden kültür bakanlığı yok?