Skip to content
Menu

En eski insan eli! Neredeyse iki milyon yıllık serçe parmağı bulundu

el-serce

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ağustos 2015)

Sonuçta basit bir parmak kemiği deyip geçmeyin. Eğer bulgular kesinleşirse antropologların insanın evrimi ile ilgili çizelgesini değiştirecek önemde. Tanzanya’da 2012 yılında başlayan kazılarda bulunan serçe parmağı kemiğinin, 1.84 milyon yaşında olduğu belirlendi. Bugüne kadar keşfedilmiş en eski ‘modern insan eli’ bulgusu. Madrid Üniversitesi’ne bağlı paleoantropologlar bu heyecan verici keşiflerini Nature Communications dergisinde yayınladı.

Kazılar, Tanzanya’nın kuzeyinde, tarihin bazı en en önemli ve en eski fosillerinin bulunduğu Olduvai Gorge bölgesinde gerçekleştirildi. Bölge, alet kullanmaya başlayan ilk insanımsılar olan ‘homo sabilis’lerin varlığına ilişkin bulgularıyla ünlü. Ancak bulunan serçe parmağı, bulunan aynı yaşlardaki fosiller içinde en insansı olanı. El şekli, gelişmiş bir el yeteneğine sahip olunduğunun göstergesi. Bilim insanları, serçe parmağının, taştan aletleri yapmayı becerebilen ve kullanabilen bir yaratığa ait olduğunu, bunun da bu parmağın sahibi insanımsının ağaçlarda yaşamadığını gösterdiğine dikkat çekiyor.

Bu da evrimin zaman çizelgesinde önemli değişiklikler yapabilecek bir buluş. Ancak araştırmayı yapanlar, tek bulguyla bütün çizelgeyi değiştirmenin yanlış olabileceğini, bunun için tezi destekleyen başka fosiller bulunup bulunmadığına yoğunlaşılacağını kaydettiler.