AMERİKA BÜLTENİ (11 Eylül 2015)
Follow @amerikabulteni
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada 193 ülkeden 119’unun ‘evet’ oyu ile, Filistin bayrağının da Birleşmiş Milletler binası önünde göndere çekilmesi kabul edildi. Karar İsrail’i tepkisine neden olurken, Filistin’in BM’ye tam üyelik umudunu gülendirdi. Karara ‘evet’ oyu veren Avrupa ülkeleri arasında, Fransa, Rusya, İsveç, İtalya, İspanya, İrlanda, Slovenya, Lüksemburg, Belçika, Malta ve Polonya da yer aldı. Avrupa ülkelerinin çoğunluğu ise çekimser oy kullandı. Karara ‘hayır’ oyu veren ülke sayısı ise ABD ve İsrail dahil sekiz ülke olarak kaldı.
Filistin başbakanı Rami Hamdallah, kararın kendilerini tam üyelik yönünde ümitlendirdiğini söyledi. Filistin hala Birleşmiş Milletler’de ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsünde yer alıyor. Bu statüye sahip iki devletten diğeri ise Vatikan.
Vatikan, geçen ay Filistin’in teklife ortak imza önerisine katılmamıştı. Kararla, Vatikan’ın bayrağının da BM önüne asılıp asılmayacağı ise henüz kesinleşmiş değil. Karara göre bayrak 20 gün içinde göndere çekilmeli. Filistin tarafı bayrağın, Mahmut Abbas’ın BM Genel Kuruluna hitap edeceği 30 Eylül’de gönderde olmasını istiyor.
İsrail’in BM Büyükelçisi Ron Prosor ise kararı, ‘’BM Genel Kurulunun Filistin taraftarlığıyla hareket ettiği’ şeklinde eleştirerek, ‘Filistin tarafı ‘dünya düzdür’ diye bir teklif getirse BM Genel Kurulu kabul eder’’ dedi. ABD’nin BM büyükelçisi Samantha Power ise, Filistin bayrağının asılmasının Filistin ve İsrail arasındaki tansiyonu daha da artırmasından endişe ettiklerini söyledi.
Follow @amerikabulteni