AMERİKA BÜLTENİ (18 Eylül 2015)
Follow @amerikabulteni
Japonya, ikinci dünya savaşından sonra ilk kez, ordusuna ülke dışında da askeri operasyonlara katılma izni veren yasayı kabul etti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bu yönde uzun süredir sürdürdüğü çabasında, ülkede yüzbinlerce kişinin katıldığı dev protestolara rağmen başarılı oldu. Yasa, mecliste 1,5 gün süren ve zaman zaman milletvekillerinin toplu kavgalarının da yaşandığı oldukça gerilimli oylama sonunda yerel saatle cumartesi sabahının ilk saatlerinde kabul edildi. Yasayla 70 yıldır ilk kez artık hükümetin, Japonya doğrudan bir saldırı altında değilse bile Japon askerlerini yurt dışı görevlere gönderme yetkisi olacak. Abe, yasanın, Kore yarımadasında savaş veya deniz yollarının bloke edilmesi gibi Japonya’ya yönelik güvenlik tehditlerine karşı ABD ile olan ittifaklarını pekiştireceğini savunuyor. Japon yetkililer, Çin’i açıktan provoke edecek demeçlerden kaçınıyor ancak, Çin’in askeri etkinliğini hızla artırmasının Japonya’ya önemli bir tehdit oluşturduğuna da dikkat çekmeye çalışıyorlar.
Yasanın gündeme geldiği son dört ayda Şinzo Abe’nin popülaritesi ise dibe vurdu. Japonya halkının önemli bir kısmı, ülke ile özdeşleşen pasifist dış politikanın sürdürülmesinden yana. Haftalardır Parlamento önünde ayrılmayan protestocular yasayı ‘savaş yasası’ diye adlandırıyor. Öğrenci gruplarının liderliğinde 30 Ağustos günü Japon Parlamentoso önünde yapılan ve yüzbinlerce kişinin katıldığı protesto eylemi, İkinci Dünya Savaşından beri en kitlesel gösteri olarak kayıtlara geçti. Muhalefet partileri ve göstericiler, yasanın, Japonya’nın pasifist anayasasını açıkça ihlal ettiğini savunuyorlar. Japonya Anayasası, Japon hükümetlerinin, vatan toprağı dışında ve uluslararası anlaşmazlıklarında askeri güç kullanmasını yasaklıyor.
Abe’nin Liberal Demokrat Partisi, ülke parlamentosu Kokkai’nin her iki kanadında da çoğunluğa sahip. Yasa, Parlamentonun alt kanadından Temmuz ayında geçmişti. Muhalefet, yasanın çıkmasını geciktirebilmek için kullanabileceği bütün yöntemleri kullandı ancak nihai sonu engelleyemedi. Tasarı, üst kanattan da Cumartesi sabahı geçerek yasalaştı.
Öte yandan, yaklaşık 4 aydır güvenlik yasasına odaklanan ülkenin ekonomisi de alarm veriyor. Nisan – Haziran çeyreğinde Gayri Safi Milli Hasıladaki büyük düşüş, Japonya’nın yeni bir ekonomik durgunluğa girebileceği ihtimali doğurdu. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Japon hükümet yetkilileri Başbakan Abe’nin artık savunma tartışmalarını geride bırakıp bir an önce ekonomik konulara yoğunlaşma düşüncesinde olduğunu belirtiyor. Ancak bu önemli yasal düzenlemenin Japonya’nın ve komşularının gündeminden kısa sürede düşmesi beklenmiyor.
Follow @amerikabulteni
İLGİLİ HABERLER