Skip to content
Menu

WHO: Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri, sigara kadar kanserojen

islenmis_et_sucuk_sosis

AMERİKA BÜLTENİ (26 Ekim 2015)

Ve beklenen oldu: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salam, sucuk, domuz pastırması (bacon), sosis gibi işlenmiş et ürünlerini, sigara ve asbest maddesi gibi birinci dereceden kanser sebebi ürünler ilan etti. WHO’nun Pazartesi sabahı açıkladığı ve et tüketiminde radikal değişikliklere yol açacak yeni yönetmeliği, kırmızı eti de kansere yol açma ihtimali yüksek ürün kategorisine aldı.

WHO’ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının görevlendirdiği 22 bilim insanı, kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri ile 16 kanser türü arasındaki muhtemel ilişkileri inceledi. Soruşturma sonunda Ekim ayı başında 7 gün süren bilimsel panelde de Amerika, Avrupa, Japonya, Avustralya başta olmak üzere dünya genelinde yapılan 800 epidemiolojik çalışma gözden geçirildi. Lancet Oncology dergisinde bugün yayınlanan rapora göre, sucuk, salam, sosis, beykın gibi işlenmiş et ürünlerinin, kalınbağırsak kanserine yol açtığını açıkça gösteren delillere dayanılarak, ‘birinci dereceden kanserojen ürünler’ klasmanına almaya karar verdi.

ABD’nin en ölümcül ikinci kanser türü olan kalın bağırsak kanseri sadece ABD’de yılda 50 bin kişinin ölüm nedeni. İşlenmiş et ürünleri mide kanserine de en fazla yol açan neden olarak tespit edildi.

Kırmızı et riski artırıyor

Öte yandan yeni rapora göre kırmızı etin de, işlenmiş et ürünleri düzeyinde olmasa da kanser riskini artırdığı belirtildi: ‘’Muhtemelen insan için kanserojen bir ürün. Kırmızı etin çok tüketilmesinde kalın bağırsak kanserine yol açtığına ilişkin güçlü mekanik delillerin yanı sıra, pankreas ve prostat kanseriyle de ilişkisi tespit edildi.

Raporda dikkat çekilne 2011 yılı tarihli bir raporda, hergün tüketilen her 100 gram kırmızı etin kanser riskini yüzde 17 artırdığına dikkat çekiliyordu. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin hergün tüketilen her 50 gramı ise kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 18 artırıyor.

‘Kategori 1 Kanserojen’ ne demek?

WHO böylece resmen, işlenmiş et ürünlerini ‘kategori 1’ grubu kanserojen madde olarak ilan etti. Böylece işlenmiş et ürünleri, sigara başta olmak üzere tütün mamülleri içilmesi ve asbeste maruz kalınması kadar kanser riski oluşturuyor. Kırmızı et ise dolaylı kanserojen maddelerin yer aldığı 2A kategorisine çıkarıldı. Bu durum özellikle işlenmiş et ürünlerinin, tıpkı sigara gibi, reklam, pazarlanma, satış yöntemlerini etkileme ihtimalini gündeme getirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün yeni yönetmeliğinden en fazla etkilenecek olan et endüstrisinin, kararı öngördüğü ve aylardır yeni yol haritasi için çalışmalar yaptığı da ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin haberine göre sadece ABD’de büyüklüğü 95 milyar doları bulan et endüstrisi, WHO raporuna meydan okuyacak yeni araştırmalar için çaba harcadığı belirtiliyor. ABD Ulusal Sığır Yetiştiricileri ve Sığır Eti Birliği başkanı Shalene McNeill, ‘’Bilimsel kanıtların, kırmızı et ile her hangi bir kanser türü arasında ilişki olduğunu desteklemediğini düşünüyoruz.’’ dedi.

Kuzey Amerika Et Endüstrisi ise raporu  ‘dramatik bir yanlış yönlendirme’ diye nitelendirdi.