AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2015)
Follow @amerikabulteni
‘Özgür dünya’ konseptini en iyi karşılayan ülke hangisi? Londra merkezli bir düşünce kuruluşunun her yıl yayınladığı raporun merkezindeki sorulardan biri bu. Legatum Institute her yıl 8 ayrı kategorideki göstergelere göre dünya ülkelerini sıraladığı bir Refah Endeksi hazırlıyor. 2015 Legatum Endeksi açıklandı.
Legatum Endeksindeki 8 kategoriden biri de kişi özgürlüğü. Bu kategoride sıralama hazırlanırken göçmenlere ve azınlıklara karşı muameleden, özgür seçim ve sivil haklar ve yurttaşların kendi özgür seçimlerinden duydukları tatmin düzeyi gibi faktörler dikkate alınıyor. Bütün bu değerlendirmeye göre dünyanın en özgür ülkesi Kanada.
Kanada’da geçen yıl boyunca yaptıkları kamuoyu araştırmasına göre Kanada halkının yüzde 92’si Kanada’nın göçmenlere kapısı açık ve etnik azınlıklara son derece hoşgörülü olduğuna inanıyor. Halkın yüzde 94’ü de kendi geleceklerini şekillendirme özgürlüğüne sahip olduklarını hissetiklerini kaydediyor.
Özgürlük kategorisinde zirvede yer alan Kanada, Refah Endeksinin kişisel refah kategorisinde dünya altıncısı ve en iyi eğitim olanağı kategorisinin 2’nci sırasında yer alıyor. Kanadanın en düşük sıralaması, ‘girişim ve fırsatlar’ kategorisinde. Ancak bunun da Kanadanın dün işe başlayan yeni Liberal Kabinesi ile değişeceği öngörülüyor.
Peki dünyanın en özgür ülkeleri sıralamasında Kanada ile beraber ilk 10’da yer alan diğer ülkeler hangisi? İşte liste
1 – Kanada
2 – Yeni Zelanda
3 – Norveç
4 – Lüksemburg
5 – İzlanda
6 – İrlanda
7 – İsveç
8 – Danimarka
9 – Avustralya
10 – Uruguay
Türkiye ise özgürlükte 142 ülke arasında 100’ncü sırada yer alıyor. Peki ya kendisini her fırsatta ‘land of free (özgürlük yurdu)’ olarak tanıtan Amerika Birleşik Devletleri? ABD, 2014’teki sıralamasının 7 basamak yukarısına çıktı ancak hala 15’nci sırada yer alıyor. Dünyanın en zengin ülkesi olmasına rağmen müreffehlik kategorisinde bile 11’nci sırada yer bulabildi.
Türkiye dünyanın en müreffeh 78’nci ülkesi
Endekse göre bütün kategorilerin ortalaması alındığında dünyanın en müreffeh ülkesi ise son 6 yıldır olduğu gibi Norveç. Türkiye, genel refah sıralamasında 142 ülke arasında 78’nci sırada.
Türkiye, ekonomisi en iyi ülkeler sıralamasında 87, girişim ve fırsat kategorisinde 67, yönetim kalitesinde 51, eğitim kategorisinde 85, sağlıkta 57, iş güvenliği ve genel güvenlikte 109, özgürlükte 100 ve insan sermayesinde 102’ncü sırada yer aldı.
Ekonomisi en iyi ülke koltuğuna ise geçen yılki İsviçre’yi geçen Singapur oturdu. Singapur işçi başına en yüksek sermayede (işçi başına 240 bin 740 dolar), Lüksemburg’dan sonra ikinci sırada yer alırken ihracatının yüzde 47’si ‘yüksek teknoloji’ sınıfında ve bu yönüyle de dünyanın üçüncü sırasında.
Girişim ve Fırsat kategorisinde ise İngiltere zirvede. Yeni iş kurmak için en iyi ülke durumunda.
Birçok kategoride dünyanın en kötü ülkeleri ise Afrika ve Ortadoğu’daki ülkeler.
Follow @amerikabulteni