Oxford Üniversitesi, THE 2016-2017 listesinde, Dünyanın En İyi Üniversitesi oldu.
AMERİKA BÜLTENİ (25 Eylül 2016)
Follow @amerikabulteni
İngiliz yüksek öğrenim dergisi Times Higher Education (THE), 13 yıldır sürdürdüğü geleneksel dünyanın en iyi üniversiteleri listesini açıkladı. Oxford Üniversitesi, bugüne kadar listenin zirvesine yerleşen ilk İngiliz üniversitesi olurken, 13 yıldır ilk defa bir Amerikan Üniversitesi ‘dünyanın en iyi üniversitesi’ ünvanının sahibi olamadı. Ancak ABD, ilk 10’daki 7 ve tüm listenin yüzde 15’ine tek başına sahip olarak hala küresel yüksek öğrenimin merkezi olduğunu gösterdi. İlk 200’e giren Amerikan üniversitelerinin üçte ikisinin kamu üniversiteleri olması dikkat çekti.
Listenin en çarpıcı yönlerinden biri ise, Asya kıtasının eğitimdeki yükselişinin arttırarak sürdürdüğünü göstermesi oldu. Dünyanın 79 ülkesinden 980 yüksek öğrenim kurumunun yer aldığı listede Asya kıtası 24 ülkeden 289 üniversite ile listedeki yükselişini sürdürdü. Listenin en seçkin kısmı olan ilk 200’de ise geçen yıl 15 Asya üniversitesi yer alırken 2016’da bu sayı 19’a çıktı. Asya’nın yükselişindeki motor gücü ise sürpriz olmayacak şekilde Çin oldu. Geçen yıl 42’nci sırada yer alan Pekin Üniversitesi bu yıl ilk 30’a girerken, Tsinghua Üniversitesi ilk 40 içinde yer aldı. Hong Kong, ilk 200’e 6 ayrı üniversitesi ile girmeyi başardı. Singapur Ulusal Üniversitesi ise 24’ncü sıradan listeye girerek, bugüne kadar listedeki en iyi Asya üniversitesi oldu. Hindistan Bilimler Akademisi, ilk 200’e girme sınırına çok yaklaştı.
Bununla beraber, Asya Araştırmaları uzmanı Richard Robison, Asya üniversitelerinin bazı bilimsel başarılara rağmen henüz Batılı eğitim kurumları gibi, küresel çekim merkezleri olmaktan uzak olduğuna dikkat çekiyor: ‘’Bazı Batı eğitim kurumlarının yüzyıllar içinde dönüştüğü gibi birer entelektüel çekim merkezine dönüşmelerine henüz tanık olduğumuzu söyleyemem. Asya kurumlarının eğitime bakışları farklı. Belli bazı bilimsel disiplinleri öğretmede oldukça zorlayıcı bir iklimleri var ama sınıflarda farklı görüşlerin tartışması nerdeyse hiç yok. Asya’nın mevcut listedeki başarısının, bazı sınırlı bilimsel ve teknik alanlar dışında küresel bir karşılığı olduğundan çok emin değilim’’.
Ate yandan Türkiye ise bu yıl listede 18 üniversite ile yer aldı. Türkiye’nin listedeki en iyi üç üniversitesi 251-300 aralığına giren Koç Üniversitesi, 301-350 aralığına giren Sabancı Üniversitesi ve 351-400 aralığında yer alan Bilkent Üniversitesi oldu.
İşte THE listesine göre 2016-2017 döneminde dünyanın en iyi 50 üniversitesi:
Listenin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.
Follow @amerikabulteni
You must be logged in to post a comment Login