AMERİKA BULTENİ (22 Şubat 2017)
Follow @amerikabulteni
Güneş sistemine sadece 40 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dünya benzeri 7 gezegen keşfedildi. NASA ve Avrupa Güney Gözlemevi astronomları bu önemli keşfi Çarşamba günü düzenledikleri ortak basın toplantısıyla dünya kamuoyu ile paylaştı.
Gezegenlerin özellikle de üçünün, su ve yaşama elverişli iklim taşıyabilme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Belçikalı astronomların başında olduğu ekip, yerdeki ve yörüngedeki teleskopları kullanarak, bu gezegenleri, ev sahipleri kızıl cüce olarak bilinen TRAPPIST-1 yıldızının önünden geçerken tek tek tespit ettiler. Gezegenlerin, Jupiter büyüklüğünde olan yıldızlarının önünden bu geçişleri astronomlara, gezegenlerin büyüklükleri, yapısal görünümleri ve yörüngeleri hakkında tespitler yapma olanağı sundu.
Keşif ekibinin başında yer alan Belçika Liège Üniversitesi astronomlarından Michaël Gillon, ‘’Bu müthiş bir gezegen sistemi. Sadece çok sayıda gezegen bulduğumuz için değil, ancak şaşırtıcı şekilde hepsinin dünya büyüklüğünde olmasından dolayı’’ diye konuştu.
gezegenlerin, kütlesi Güneşin kütlesinin yüzde 8’i kadar olan TRAPPIST-1 yıldızına yörünge yakınlıkları ise Güneş sistemindeki bütün gezegenlerinkinden daha fazla. ‘’Bu 7 dünyanın her birinde yıl üç haftadan kısa sürüyor. En yakın gezegende ise yıl sadece 36 saat sürüyor’’ diye anlatan SETI Enstitüsünden Seth Shostak, ‘’Yani doğum günü kutlama işi biraz zor’’ şakası yaptı.
Küçük bir yıldız olan TRAPPIST-1 fazla enerji üretmiyor. Ancak bu 7 gezegen, yıldızlarına, dünya benzeri bir sıcaklık kazanmalarına yetecek yakınlıkta dönüyorlar.
7 gezegenin üstlerinde buzullar da olan kayalık yapıya sahip olduğunu da tespit eden astronomlar, bunun da bu gezegenlerin yüzeyinde yaşama imkan veren su bulunabilme olasılığı yarattığını düşünüyor.
Astronomların bu yedi gezegen içinde hayata en uygun gezegen adayı ise TRAPPIST-1f. Dünyadan biraz daha soğuk olmasına rağmen elverişli bir atmosfere ve yeterli yüzey sıcaklığı sağlayacak gazlara sahip olduğu düşünülüyor.
Keşfi, ‘’Uzayın başka bir yerinde hayat bulmaya doğru çok önemli bir adım’’ olarak nitelendiren astronom Amaury Triaud ise ‘’Bugüne kadar, üzerinde yaşam olup olmadığını keşfetmek için bu kadar doğru gezegenler bulduğumuz bir zaman olmamıştı. Eğer burada yaşam varsa, dünyada sahip olduğumuzun benzeri gazlar varsa, bunları öğrenme şansına sahibiz’’ dedi. Yaşam başka gezegenlerde farklı şekilde başlayıp farklı bir evrime tabi olmuş olabilir. Uzmanlar bu nedenle yaşam izi veren gazların keşfine de büyük önem veriyor.
AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz