New York şehri en kitlesel kitap okuma etkinliğine hazırlanıyor
AMERİKA BÜLTENİ (28 Şubat 2017)
Follow @amerikabulteni
ABD’de son yıllarda kitap okumayı yeniden yaygınlaştırmak amacıyla yaygınlaşan bir etkinliğe New York Belediyesi de imza atacak. Bütün New Yorklular aynı günlerde aynı kitabı okuyacak. İlanları, bugünlerde New York metro trenlerini süsleyen, “One Book, One New York” etkinliği eğer başarılı olursa ABD’de bugüne kadar gerçekleşen en kitlesel kitap okuma etkinliği olacak. Etkinlik şu provokatif soruya dayanıyor: ‘’New York’taki herkes aynı günlerde aynı kitabı okursa ne olur?’’
Bu tür etkinliklerin ilki 1998 yılında Seattle şehrince yapılmıştı. Seattle halkı aynı günlerde topluca Russel Banks’ın, 1997 yılında Atom Egoyan tarafından filmi de yapılan 1991 tarihli The Sweet Hereafter romanını okumuştu. Seattle’dan sonra Chicago, Philadelphia ve Austin şehirleri de benzerleri etkinliklere imza atmıştı.
New York şehri ise birkaç yıl önce bu etkinlik için bir hazırlığa girişmiş ancak seçici komite içinde hangi kitabın okunacağı konusunda derin görüş ayrılığı oluşması üzerine vazgeçilmişti. New York belediyesi ise bu kez benzeri bir sorun yaşamamak için hangi kitabın seçileceğinde nihai kararı New Yorklulara bırakacak. Komite bu amaçla bu kez bir kitap değl beş kitap ismi önerdi. Beş kitabın ortak özelliği, ister doğma büyüme olsun, isterse kısa bir süre yaşamış olsun yolu New York’tan geçen herkesin aşina olduğu bir öyküye sahip olmaları.
İşte beş finalist kitap:
Americanah
Nijeryalı romancı Chimamanda Ngozi Adichie’nin 2013 yılında yayınlanan üçüncü romanı, Ifemelu adında genç bir Nijeryalı kadının, Nijerya’daki diktatörlük döneminde, üniversite eğitimi alma ümidiyle ABD’ye göç etmesinden sonra buradadaki yaşam mücadelesi ve karşılaştığı ırkçı kültür anlatılıyor. Kitabın film versiyonu da yakında çekilecek.
The Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Dominik Cumhuriyeti kökenli Amerikalı yazar Junot Diaz’ın doğup büyüdüğü New Jersey Paterson’ın fonda yer aldığı ve 2008 Pulitzer roman ödülünü kazanmış romanı. Paterson’da yaşayan aşırı kilolu, bilim kurgu ve fantazi romanları tutkulusu, sevgili bulmakta oldukça zorlanan Oscar De León’un yaşamı ve mücadelesi anlatılıyor. Oscar’ın ailesinin dramının anlatıldığı yan öykülerde ise Dominik’in eski diktatörü Rafael Trujillo’ya karşı mücadele yer alıyor. Roman, Spanglish ve Hispanik gençlerin ürettiği yeni bir çok sözcüğü başarılı kullanımıyla da dikkatleri çekmişti.
Between the World and Me
Gazeteci Ta-Nehisi Coates’in, gelecekteki ergen oğluna, ABD’de siyah olarak yaşamanın duygularını, sembolizmini ve gerçeklerini içeren mektuplarından oluşan kitabı 2015 yılında yayınlandıktan sonra büyük yankı yapmış çok sayıda ödül kazanmıştı. Atlantic dergisi muhabiri Ta-Nehisi, 2013 yılında dönemin başkanı Barack Obama ile oldukça sert bir tartışma yaşadıkları bir sohbetinden sonra bu kitabı yazmaya karar vermiş ve esin kaynağı olarak James Baldwin’in1963 tarihli ‘Bir Sonraki Yangın’ kitabını kullanmıştı. Obama da daha sonra kitabı okumuş ve övmüştü.
The Sellout
Amerikalı yazar Paul Beatty’nin, 2016 yılında, İngiltere’nin prestijli Man Booker kitap ödülünü kazanmasıyla bu ödülü kazanan ilk Amerikalı yazar ünvanı sahibi olmasına da neden olan romanı. Los Angeles’ın bir varoşunda sanatsal marihuana ve karpuz yetiştiriciliği yapan bir öncünün komik ve yaratıcı öyküsü. Bir zamanlar siyahların bugünlerde ise Hispaniklerin çoğunlukta olduğu kasabasında köleliği ve ayrımcılığı yeniden oluşturmaya çalışan roman kahramanı, ırkçılık ve ayrımcılığın nasıl yeniden yaratılabilir bir şey olduğunu çarpıcı şekilde sergiliyor. Satirik ve mizahi üslubu etkili kullanmasıyla büyük övgü toplayan Beatty, kitabı ‘yaşadığı beş parasızlıktan biraz kurtulmak için yazdığını’ söyleyecekti.
A Tree Grows in Brooklyn
Betty Smith’in 1943 yılında yayınlanan ve Brooklyn’in Williamsburg semtinde yaşayan İrlanda kökenli bir ailenin ikinci kuşağı genç bir kızın ve ailesinin öyküsü. Büyük bir şehrin, yoksulluk, alkolizm ve yalanlarla çevrili kenar mahallesinde bu zorluklara rağmen başarılı olma azmini ve mücadelesini anlatan roman yayınlandığında büyük yankı yapmış ve New York klasikleri arasına girmişti. 1945 yılında Elia Kazan tarafından filme de çekildi ve 1951 yılında Broadway müzikali olarak sahnelendi 1974 yılında televizyona uyarlandı.
New Yorklular bugün akşama kadar sürecek oylamada hangi kitabın seçilmesi için BURADAN oy kullanabiliyor.
AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz.