Bu haber sitesine yorum yazabilmek için önce sınavdan geçmeniz gerek
AMERİKA BÜLTENİ (2 Mart 2017)
Follow @amerikabulteni
Norveç kamusal yayın kurumu NRK’nın teknoloji haberleri sitesi NRKbeta iki hafta önce, ülke gündemindeki yeni dijital teknik takip yasa tasarısının içeriğini açıklayan bir haber yaptı. Dijital gözetleme ülkede sıcak bir tartışma konusu. Dolayısıyla konun her iki tarafı arasında oldukça hararetli tartışmalara yol açıyor. Ancak NRKbeta’nın haberinin altındaki yorumlar, ülke ortalamasının çok altında bir hararete sahipti. Üstelik de saygılı ve üretken bir tarzları vardı. Yorumcular, bu konudaki kitaplara ve diğer araştırmalara yönlendiren linkler paylaşıyor, konuya açıklık getirtecek sorular soruyor veya yapıcı geri dönüşümde bulunuyorlardı.
NiemanLab’dan Joseph Lichterman haberine göre, NRKbeta yöneticileri bu saygılı ve prodaktif yorumların nedeninin Ocak ayında uygulamaya koydukları yeni yorum sisteminden kaynaklandığını belirtiyor. NRKbeta haber sitesinde yayınlanan haberlerde, okuyucu yorum yapmak istiyorsa önce çok şıklı üç ayrı sorunun doğru yanıtını bilmesi gereken bir sınavdan geçiyor. Örneğin, dijital takip haberine yorum yazmak isteyen okuyucuya ‘’DGF’nin açılımı nedir?’’ diye soruluyor. Bundaki temel amaç, yorumcunun önce haberi tamamı ile okumasını sağlamak ardından gerçekten okuduğu haberle ilgili yorum yapması. NRKbeta editörlerinden Ståle Grut, ‘’Bütün okuyucuların yorum yapmadan önce aynı şeyi okumuş olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Eğer herkes, haberin ne anlattığı konusunda hemfikir ise yorum yapmak için daha sağlam bir zemine sahipler demektir.’’ diye açıklıyor bunu.
Bir başka NRKbeta editörü Marius Arnesen de, ‘’Okuyucuyu yorum yapmadan önce biraz daha beklemeye zorlamak, yapacakları yorumun tonu konusunda da biraz daha fazla düşünmelerine yol açıyor. 15 saniye harcıyorsanız, belki de bu 15 saniye okuyucuyu bağırıp çağırmaktan alıkoyan şey’’ şeklinde konuşuyor.
‘’Biz tartışmalarda ortak bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz’’ diyor Arnesen ve ekliyor; ‘’Eğer bir şeyi tartışacaksanız haberde neyin olup neyin olmadığını bilmeniz çok önemli. Aksi durumda, insanlar bilir bilmez sadece hakaret ediyor.’’
Nitekim, NRKbeta’da yayınlanan dijital takip haberi, grubun ana sitesi olan NRK’nın sitesinde yayınlandığında yapılan yorumların kalitesinin keskin şekilde düşmesi de, sınavın başarısının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
NRKbeta sitesinin teknik sorumlusu Henrik Lied, sınav aracını wordpress eklentisi kullanarak geliştirmiş. Sistem her okuyucuya rastgele farklı bir soru soruyor.
Yorumlarda hakareti azaltıp kaliteyi artırma arayışı
Yorumlarda kalite birçok sitenin en temel problemlerinden biri. Bununla baş edemeyen birçok site yorum bölümünü kapatmak zorunda kaldı. Google’ın bağlı olduğu Alphabet şirketi geçen hafta, New York Times, Economist, Guardian ve Wikipedia işbirliği ile geliştirdikleri ‘Perspective’ adı verilen bir aracı tanıttı. Perspective, kaba, saygısız ve çoğu kişiyi yorum yapmaktan vazgeçiren içeriksiz yorumları tanıyıp engelleme özelliğine sahip.
Benzeri şekilde İngiliz Times, Washington Post ve Mozilla Foundation ve Knigh Foundation da, haber sitelerinin kendi yorum bölümlerini geliştirmelerine yardımcı olacak ‘Coral Project’ adlı bir açık kaynak aracı tanıttılar.
Ayrıca, özel girişim ürünü ‘Civil’ adlı yeni bir araç da, kendisi yorum yapmadan önce, yapılmış yorumların medeniliğine not verdiren böylece medeni bir şekilde yorum yapmaya teşvik ediyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz