AMERİKA BÜLTENİ (23 Mart 2017)
Follow @amerikabulteni
Hindistan Kültür Bakanlığının bu hafta parlamentoya sunduğu bütçe raporuna göre, ülke turizmine en çok para kazandıran 10 tarihi eserin ilk beşinin, 1526 – 1858 yılları arasında Çağatay Türklerinin hükümranlığındaki Babür İmparatorluğundan kalan eserler olduğu ortaya çıktı. (PDF)
Bunların başında ise Babür imparatoru Şah Cihan’ın karısı Mümtaz Mahal için 1650’li yıllarda yaptırdığı ünlü anıt mezar Tac Mahal geliyor.
UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve dünyada en fazla hayranlık duyulan mimari eserlerden biri olan Taj Mahal her yıl ortalama 8 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor.
İkinci sırada ise Taj Mahal’a sadece 2,5 kilometre uzaklıkta olan ve 1638 yılında kadar Babür imparatorlarının yaşadığı Agra Kalesi yer alıyor.
Hindistan’a en çok para kazandıran üçüncü arkeolojik eser ise Kutbiddin Aybek tarafından Delhi’de 14’ncü yüzyılda inşa edilen Kutub Minar. Bu sıradışı minare 73 metrelik yüksekliği ile halen dünyanın en yüksek taş döküm binası olmaya devam ediyor.
Dördüncü sırada ise Babür imparatorlarının 1857 yılına kadar 200 yıl ikameti olan Delhi’deki ünlü Kızıl Kale (Red Fort) yer alıyor.
Babür imparatoru Hümayun Şah’ın ölümünden sonra 1572 yılında yapılan Hümayun Türbesi ise ülkeye en çok gelir kazandıran beşinci arkeolojik eser konumunda.
İşte Hindistan’a en fazla gelir kazandıran 10 arkeolojik eser ve yıllık gelirleri:
AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz