AMERİKA BÜLTENİ (15 Nisan 2017)
Follow @amerikabulteni
Beyaz Saray, Trump’ın Beyaz Saray’da kabul ettiği kişilerin isim ve bilgilerinin artık kamuoyu ile paylaşılmayacağını açıkladı. Barack Obama’nın şeffaflık politikası olarak başlattığı gelenek ile, Beyaz Saray’ın bütün ziyaretçilerinin kimliği, Beyaz Saray’ın resmi sitesinden kamuoyu erişimine açıktı. Böylece Amerikan halkı, başkanlarının kimlerle görüştüğünden haberdar oluyordu. Ancak Trump’ın göreve başladığı 20 Ocak 2017 gününden beri Beyaz Saray ziyaretçi defteri boş duruyordu. Ve nihayet Cuma günü de tamamen siteden çıkarıldı. Beyaz Saray açıklamasında, başkanın misafirlerinin kimler olduğu bilgisinin, ‘ağır güvenlik riski ve ziyaretçilerin mahremiyeti’ gerekçesiyle artık kamuoyu ile paylaşılmayacağı duyuruldu. Başkanın ve danışmanlarının bütün ziyaretçilerinin kimler olduğu, Bilgi Alma Özgürlüğü Yasası ile bile talep edilemeyecek. Trump’ın bütün görüşmeleri, Beyaz Saray’dan ayrılmasından sonra 5 yıl daha gizli tutulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.
Bu karar, etik ve şeffaflık örgütlerini ayağa kaldırdı. Washington’da Etik ve Sorumluluğa Duyarlı Yurttaşlar Derneği başkanı Noah Bookbinder, ‘’Bütün seçim kampanyası boyunca Washington’daki bataklığı kurutacağım diyen adamın şeffalıktan bu kadar dev bir adımla uzaklaşması büyük hayal kırıklığı’’ dedi. Bookbinder, ziyaretçi defteri kayıtlarının, Amerikan halkı için, başkanlarının kimlerle etkileşimde bulunduğu ve kimlerin etkisi altında bulunduğu gibi hayati konularda haberdar ettiğine dikkat çekti.
Öte yandan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de yayınladığı açıklamada, kararı kınıyarak, ‘’Seçilmişler, halkın iş verdiği çalışanlardır ve biz devlet işlerinin gün ışığında yürütüldüğünü görmek istiyoruz’’ denildi. ACLU açıklamasında daha sonra şunlar kaydedildi:
‘’Trump, kendisiyle ilgili haber yaptıklarında medyaya çıkıştı. Yalan ve sahte haberlerin yapılmasını teşvik etti. Daha yönetiminin ilk günlerinde federal görevlilelere açıklama yasağı getirdi. Gelir vergisi beyannamesini kamuoyu ile paylaşmaktan hala kaçınıyor. Çıkar çatışması potansiyeli olan konulardaki bilgileri kamuoyu ile paylaşmaktan kaçınıyor. Bütün bunlardan çıkarılabilecek tek mantıklı sonuç, bir şeyler saklamaya çalıştığıdır.”
Muhafazakar hukuk grubu da eleştirdi
Trump’ın Beyaz Saray ziyaretçi bilgilerini Amerikan kamuoyuna artık açıklamama kararına bir tepki de muhafazakar hukuk gözcüsü grubu Judicial Watch’tan geldi. Grup adına yapılan açıklamada, ‘’Bu yeni gizlilik politikası, kanun devleti ilkesinin altını boşaltmakta ve Beyaz Saray’ın Amerikan halkı tarafından kendisine yaptığı işlerin hesabının sorulmasını istemediğini göstermektedir’’ denildi. Açıklamasında, ‘’Amerikan halkının, Beyaz Saray’ı kimlerin ziyaret ettiğini bilme hakkına sahip olduğunu’’ savunan grup, dışişleri bakanı iken devletin internet servis sağlayıcısı yerine kişisel gizli servis sağlayıcısını kullanması nedeniyle Hillary Clinton’a üç ayrı dava açmasıyla öne çıkmıştı.
Trump’ın gizlikik kararına sosyal medyada da büyük tepki oluştu. En fazla paylaşılan ise Trump’ın, 2012 yılında attığı ve Obama’yı Beyaz Saray kayıtlarını gizlmekle suçladığı Tweet’i oldu:
‘’Barack Obama neden milyonlar harcayıp kayıtları gizli tutmaya çalışıyor? Şeffaflık iddiasıyla başkan olmasına rağmen bugüne kadar şefafflıktan en uzak başkan.’’
Why is @BarackObama spending millions to try and hide his records? He is the least transparent President–ever–and he ran on transparency.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 6, 2012
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz