AMERİKA BÜLTENİ (15 Nisan 2017)
Follow @amerikabulteni
Maduro yönetiminin muhalefetin çoğunlukta olduğu Meclisi kapatmasının ardından başlayan protestolar ve şiddet dalgası artarak sürüyor. Venezuela polisi, gösterileri bastırmak için orantısız güç kullanırken, ölü sayısı da 36 yaşındaki Gruseny Antonio Calderon’un da hayatını kaybetmesiyle 5’e yükseldi. Ölenler arasında 13 yaşında bir erkek çocuk ile iki de üniversite öğrencisi var. Devlet kanalı Telesur ise yayınladığı propaganda videosunda, göstericiler için, ‘’onlar protestocu değil terörist, kamu mallarına zarar veriyorlar’’ ifadelerini kullandı. Telesur, ölenlerin de polis tarafından öldürülmediğini, protestocuların uyguladığı şiddet ile polisin bunu engelleme çabası sırasında doğan kargaşa sırasında öldüklerini savundu.
Maduro hükümetinin bu yılki Paskalya tatilini de normalden daha fazla uzun hale getirerek gösterilere katılımı azaltma taktiği ise işe yaramış gözükmüyor. Venezuela polisinin kullandığı yoğun şiddet gösterileri bastırmak yerine daha da yükseltti. Caracas’ta başlayan protestolar, ülkenin 300 ayrı yerleşim birimine sıçradı. Polisin yoğun biber gazı kullanımıyla artık barışçıl protestocular bile gösterilere gaz maskesi, sirkeye batırılmış havlular ve gözlüklerle katılıyor.
Paramiliter ‘colectivos’lar terör estiriyor
Bir çok şehirde göstericilerin üzerine, İran devrim koruma polisi ‘basij’ uzmanlarınca eğitilmiş ve ‘colectivos’ adı verilen, rejim yanlısı silahlı para militer gruplar yollanıyor. Bu özerk gruplar, çıkarlarına uymayan rejim yanlılarına da kolayca saldıracak kadar güçlüler. Son günlerde protestolarda öldürülen en az üç kişinin ‘colectivos’lar tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor.
Yoksul mahalleleri ekmek bulamıyor
Gösterilerin, bugüne kadar rejimi en fazla destekleyen yoksul mahallelerine de sıçramasının en büyük nedeni ise ‘ekmek kıtlığı’. Maduro, fırıncıların tüm unu kullanmayarak ekmek kıtlığına bilerek neden olduğunu ileri sürüyor.
Venezuela Fırıncılar Federasyonu başkanı ise, ülkenin ekonomik kriz nedeniyle ithal etmesi gereken buğdayın dörtte birini ithal edebildiğini ve bu nedenle ekmek kıtlığı yaşandığını açıkladı. Caracas’taki Latina Ekmek Fırınının sahibi fırıncı Carlos Coelho da bunu doğruluyor. Haftalık 150 torba un kullandığını bu hafta ise sadece 26 torba un satın alabildiğini söyledi. Un ithalatını ve satışını devlet gerçekleştiriyor.
Sabah 07:00’de ekmek satışı başlıyor ve 40 dakikada bütün ekmek bitiyor. Fırının kapısına, ‘hamur kalmadığı için ekmek yok’ levhası asılıyor. Halk, ekmek alabilmek için saatlerce önceden sırada beklemek zorunda. Bir çok gıda için de iki yılı aşkın süredir benzeri bir kıtlık yaşanıyor. Gıda kıtlığında en büyük karı ise, gıda trafiğini kontrol eden ordunun üst düzey komutanları yapıyor. Bir Venezuelalı, ‘’gıda trafiğinin, uyuşturucu trafiğinden daha karlı bir iş haline geldiğini’’ söylüyor.
Maduro, önceki gün ilk kez halkın karşısına çıktığında yumurta yağmuruna tutulmuş ve bu anlar, resmi kanalın canlı yayınını kesmesine neden olmuştu.
Venezuela muhalefeti ise Maduro’nun devlet başkanı olmasının 5. yıldönümü olan 19 Nisan’da bugüne kadarki en büyük protesto gösterisini yapmaya hazırlanıyor. Muhalefetin tek bir talebi var: Süresiz ertelenen devlet başkanlığı seçiminin bir an önce yapılması. Bu yapılmadığı sürece protestolara devam edeceklerini söylüyorlar.
BBC’den Stephen Sackur, sınırdışı edilmeden önce Venezuela’nın halktan ve dış dünyadan saklanan yüzüne kamerasını kısa süre de olsa tutmayı başardı. İşte o görüntüler:
AMERİKA BÜLTENİ’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz