Skip to content
Menu

Papa, adaşının 800 yıl önceki Mısır seyahatinin bir benzerine yarın başlıyor

AMERİKA BÜLTENİ (27 Nisan 2017)

Papa Fransis, tarihi Mısır yolculuğuna Cuma günü başlıyor. CNN, bu tarihi ziyareti, Papa’nın kendisine rol model aldığı ve ismini papalık ismi olarak kullanan ilk papa olduğu Asisli Aziz Fransis’in yaklaşık 798 yıl önce yaptığı Mısır ziyaretine benzetti.

1219 yılında beşinci Haçlı Seferi’nin devam ettiği günlerde cephe hattını geçerek Selahattin Eyyübi’nin yeğeni Melik Kamil ile tanışan Asisli Fransi ile birkaç gün misafiri olduğu Sultan Kamil arasında dostluk başlamıştı. Sultan Melik Kamil’in Fransis aracılığı ilettiği barış teklifi Haçlı Ordusunca reddedilmiş ve savaş 72 yıl daha sürmüştü.

Katolik Fransiskan tarikatının kurucusu olan Asisli Fransis, Müslüman ve Protestan dünyasında da saygıyla anılan bir dini lider olarak tarihe geçti. Arjantin Kardinali Jorge Mario Bergoglio, 2013 yılı Mart ayında Papa olarak seçildiğinde Papalık tarihinde bir ilke imza atarak kendisine Papalık ismi olarak ‘Fransis’i seçti. Papa Fransis, neden bu adı seçtiğiyle ilgili olarak, ‘’Aziz Fransis, lüks, kibir ve gösterişçiliğin kilise ve yönetici elitlerine hakim olduğu bir dönemde mütevazı ve az şeyle yaşama fikrini Hristiyan dünyasına getirdi ve tarihin akışını değiştirdi’’ diye konuşmuştu.

Adaşından 798 yıl sonra Mısır’a gelecek olan Papa Fransis’in yolculuğu ise bugünün koşullarına özgü endişe ve tartışmalara yol açıyor. En başta Mısır’da Hristiyan azınlığa karşı yükselen terör dalgası, Papa’nın yolculuğunu kritik hale getiriyor. Vatikan, Papa’nın her zamanki gibi özel önlem istmediğini ve zırhlı veya kurşun geçirmez araç kullanmayacağını açıkladı. Son olarak Paskalya’dan önceki Palmiye Pazarında IŞİD terör örgütünün Kıpti kilisesine saldırısında 45 kişi yaşamını yitirmişti. Papa açısından geziyi sorunlu hale getiren ikinci konu ise Mısır’ın, insan hakları, demokrasi ve hukuk ihlalleriyle ünlü diktatör devlet başkanı Sisi ile buluşması. Papa aynı zamanda Vatikan devlet başkanı olduğu için Mısır devlet başkanı ile de bir araya gelecek.

Papa’nın ziyaretinin en önemli kısmı ise Sünni İslam dünyasında 1000 yıldır önemli etkiye sahip olmuş olan Ezher Üniversitesine yapacağı ziyaret. Gezinin asıl amacının da Papa Fransis’in halefi Papa Benedikt’in İslam hakkındaki eleştirel sözleri nedeniyle 2011 yılında kopan ilişkiyi yeniden kurmak. Ezher şeyhi Ahmed Tayyib ile buluşacak Papa daha sonra burada düzenlenen uluslararası barış konferansında bir konuşma yapacak. Muhafazakar İslami çevreler Papa’nın ağırlanmasına karşı çıkıyor ve bu ziyareti eleştiriyor.

Papa’nın Mısır yolculuğu Hristiyan muhafazakar kesimlerinde de tepki çekiyor. Reuters, bazı Hristiyan çevrelerin İslam ile diyalog olmaması gerektiğini, halen bir dinler savaşının sürdüğünü belirttiklerine dikkat çekti.

Beyrut’ta yaşayan ve Katolik dünyasında İslam konusunda görüşlerine sıklıkla başvurulan Rahip Samir Khalil Samir, Reuters’in haberinde yer alan açıklamasında, Papa Fransis’in İslam dünyasına yaklaşımını ‘’iyi niyetli ama naiv bir yaklaşım’’ olarak nitelendirdi ve ekledi: ‘’Papa’nın İslam konusundaki bilgisizliğinin diyaloga katkı yaptığını sanmıyorum. Sıkça İslam’ın bir barış dini olduğunu söylüyor ama bu kesinlikle yanlış. Elbette Müslümanların çoğunun barış istediği ve barışın da olduğu zamanlar oldu ama Kur’an’ı okumadan barışa davet eden bir kitapmış gibi de yapamam’’

Muhafazakar İngiliz sitesi Spectator’da yayınlanan bir analizde ise, ‘’İslamın Papa propagandisti Mısır yolcusu’’ başlığı kullanıldı ve ‘’Tipik ilerici bir Cizvit olan Papa’nın favori dinleri listesinin tepesinde Kilisenin baş düşmanı İslam var’’ ifadesi yer aldı.

Kahire’ye Cuma sabahı gelecek Papa, Cumartesi öğlen saatlerinde ayrılacak.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz