Skip to content
Menu

Gazetecilerin gecesine Müslüman komedyen damga vurdu

AMERİKA BÜLTENİ (30 Nisan 2017)

‘’Burada olmak benim için bir onur diyeceğim ama bu alternatif gerçeklik olur’’. Hint kökenli Müslüman komedyen Hasan Minhaj, Amerikan gazeteciliğinin en her yıl en ses getiren sosyal etkinliği olan Beyaz Saray Muhabirleri Derneğinin yıllık gala yemeğindeki 25 dakikalık şovuna bu sözlerle başladı ve devam etti: ‘’Kimse bu işi yapmak istemiyordu. Ve elbette, kimsenin yapmak istemediği her işte olduğu gibi bu iş de bir göçmene kaldı’’.

‘’Kim ülkenin bu durumuna bakıp, Beyaz Saray Muhabirleri Derneğinin üst üste 9’ncu yılında da bir Müslümanın konuşacağını tahmin edebilirdi bebeğim’’ diye konuşan Minhaj, böylece 8 yıl boyunca programın konuşmacısı olan Obama hakkındaki asılsız ‘Müslüman’ iddialarına da şaka yoluyla göndermede bulundu.

1920’li yıllardan beri ilk kez bir ABD başkanı bu yemeğe katılmadı. Donald Trump gazetecilerin yemeğine katılmak yerine Pennsylvania’da düzenlediği mitinge gitti ve burada gazetecileri yeniden Amerikan halkının düşmanı ilan etti. ABD başkanının ve yine bu yıl ilk kez birçok Hollywood ünlüsünün katılmadığı etkinliğin durgun havası Hasan Minhaj’ın kürsüye gelmesiyle bir anda değişti. Minhaj, sadece Trump’ı değil, salonu dolduran gazetecileri de şakalarıyla yerden yere vurdu. Daha Minhaj’ın şovu sürerken sosyal medya, ‘Bir Müslüman Beyaz Saray Muhabirleri Derneğinin gecesinde bombalıyor’ cümlesi sosyal medyada art arda yankılanıyordu.

Trump’ın şaka kaldıramadığı için geceye katılmak yerine Pennsylvania’ya gittiğini söyleyen Minhaj, ‘’Programdan önce bir çok kişi bana burada olmadığı halde başkana yüklenirsen, bu çocukça, acınası ve adil olmayan bir tavır olur yani ABD başkanı gibi davranmış olursun’ dedi’’ şeklinde konuştu. Beyaz Saray’dan yayılan haberlerin son derece ürkütücü olduğunu söyleyen Minhaj, Amerika hakkındaki endişelerini giderip rahatlamak için House of Cards dizisini izlediğini kaydetti.

Trump’ın içki içmediğini hatırlatan Minhaj, ‘’Yani bütün o açıklamalar, konuşmalar ve Tweetler ayıkken yapılıyor. Bu nasıl mümkün olabilir?’’ diye sordu. ”Kim ayıkken sabahın üçünde Tweet atar?” diye soran Minhaj, ”Elbette Donald Trump. Çünkü Moskova’da sabah 10, mesai saati’’ şakası yaptı.

Minhaj, saatin 23:00 olduğunu hatırlatarak, Trump’ın kendisine Twitter üzerinde  saldırıya geçmesine de 4 saat kaldığını söyledi.

Trump’ın çok sık golf oyamasının medyada eleştirilmesine de itiraz etti Minhaj: ‘’Adam golf oynamadığında ne yapıyor biliyor musunuz? Bu ülkeye başkanlık yapıyor. Bırakın adam bunun yerine golf deliklerine koysun. Adamı meşgul olsun. Ne kadar meşgul olursa, Kuzey Kore ile savaşımız da o kadar gecikecek’’.

Minhaj’ın ağır şakalarında gazeteciler de nasibini aldı. Haberin üç büyüğü, MSNBC, CNN ve Fox News’e ayrı ayrı yüklenirken şöyle konuştu: ‘’Güvenin, gerçeğin önüne geçtiği ilginç zamanlar yaşıyoruz. Trump’ın destekçileri ona güveniyor. Size güvenmiyorlar. Kınayabilir misiniz? Seçim gecesini hatırlayın. Yüz ifadesi hiç değişmeyen Anderson Cooper dışında,yüzünüzden düşen bin parçaydı. Seçim gecesi 23:00’te yüzünüzdeki ifade, ekmek almak için girdiğiniz fırıncıda ilkokul öğretmeninizin part-time çalıştığını gördüğünüz andaki yüz ifadesiyle aynıydı’’.

CNN’in haberciliğini hicvederken, ‘’CNN seyrederken bana ev ödevi veriyorlar gibi hissediyorum. ‘Trump, Rusya’nın casusu mu?’ diye soruyorlar. Bunu bana siz söyleyin. Haberleri seyreden benim’’ diye takılan Minhaj, CNN’i seyretmenin, CNN’in haberleri seyretmesini seyretmek gibi olduğunu söyledi.

Gazeteciler ile azınlık olmak arasındaki kurduğu bağ ise en fazla alkış alan şakası oldu:

‘’Başkan haberleri sizden alıyor. İstihbaratçılardan, danışmanlarından, uzmanlardan değil. Bu sebeple her zamankinin iki katı dikkat etmelisiniz. Hata yapma lüksünüz yok. Çünkü tek biriniz hata yapsa, Başkan grup olarak hepinizi birden sorumlu tutuyor. İşte şimdi azınlık olmanın ne demek olduğunu artık biliyorsunuz’’.

Minhaj hemen ardından bu şakasına şerh düştü: ‘’Azınlık olmadığınızın elbette farkındayım. Hepiniz fazlasıyla beyazsınız’’.

Genç komedyen sert şakalarının yanı sıra çok önemli bir gerçeğin de altını çizdi:

‘’Dünyada sadece Amerika’da, Hint kökenli birinci kuşak bir Müslüman göçmen, ülkenin başkanı ile herkesin önünde alay edebilir. Bu ülkede başkan bile İfade Özgürlüğünün dışında değil’’

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

Hasan Minhaj’ın şovunun videosu: