AMERİKA BÜLTENİ (23 Haziran 2017)
ABD Yüksek Mahkemesi, sonradan ABD vatandaşı olanların vatandaşlığının, vatandaşlık kazanma sürecinde, vatandaşlık başvurusunu onaylayacak veya reddedecek makama verdikleri bilgilerde hata olduğu gerekçesiyle yürütme organınca doğrudan iptal edilemeyeceğine oy birliği karar verdi.
Mahkemenin kararında, yeni vatandaşın, vatandaşı adayı iken bir yalan bilgi verdiği ortaya çıkarsa, bu yalan bilginin vatandaşlığı onaylayacak makamın vatandaşlığı onaylama kararını doğrudan etkileyip etkilemeyecek önemde olduğuna ancak yargı jürisinin karar verebileceğine hükmedildi.
Kararı mahkeme adına açıklayan yargıç Elena Kagan, vatandaş adayı göçmenlerin, ‘hayatınız boyunca herhangi bir derneğe, kulübe, organizasyona, vakfa, cemiyete ve benzeri bir topluluğa üye oldunuz mu?’ veya ‘tutuklanmadığınız bir suç veya kabahat işlediniz mi?’ gibi birçok soruya muhatap olduklarına dikkat çekerek, ‘’insanlar utandıkları için veya önemsiz görerek trafikte hız cezası, online bir gruba üyeliği gibi konularda gerçek olmayan beyanlar vermekte. Hükümete göre, yetkililer, bu kişi vatandaş olduktan yıllar sonra bile böylesi bir yalan beyanı tespit ettiğinde vatandaşlığını masaya yatırabilir. Bu devlet görevlisine sınırsız bir yetki vermektir ve Amerikan vatandaşlığı gibi değerli bir statüyü çok da güvenli olmayan bir paye haline getirmektedir’’ dedi.
Karar, 2007 yılında Amerikan vatandaşlığı kazanan Bosnalı Divna Maslenjak’ın, sınırdışı edilmemesi için kocası ile ilgili bir bilgiyi yanlış verdiği 2009’da ortaya çıkınca vatandaşlığının iptaline itirazının Yüksek Mahkeme’ye kadar gelmesi üzerine alındı. Yüksek Mahkeme bu kararı ile Maslenjak’ı suçlu bulan Temyiz Mahkemesinin kararını bozdu ve dosyayı, jürinin karar vereceği alt derece mahkemesine gönderdi.
ABD yasalarına göre, Amerikan devleti, vatandaşlığı doğum yoluyla kazanan her hangi bir Amerikan vatandaşını, hiçbir şekilde vatandaşlıktan çıkaramıyor. Vatandaşlığı sonradan kazanan vatandaşların ise, eğer vatandaşlık kazanma sürecinde, vatandaşlığı kazanmak için yalan belge ve bilgi verdikleri ortaya çıkarsa vatandaşlıkları iptal edilebiliyor. Ancak bu iptal kararına karşı da yargıda itiraz yolu açık.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz