AMERİKA BÜLTENİ (27 Haziran 2017)
Follow @amerikabulteni
Aylık gelir düzeyleri Avrupa genelinde ülkeden ülkeye, şehirden şehire farklılık gösteriyor. Ancak aylık gelir ortalamasının yüksek olduğu bir kent, kaliteli yaşam standartları ortalamasında da aynı yüksekliğe sahip olmayabiliyor. Şirket ve çalışma hayatı uzmanı Glassdoor’un ‘Avrupa’da En İyi Yaşam Standartlarını Sunan Ülkeler’ adlı raporuna göre kıtada, çalışanlarının başka şehirlere göre az maaş aldığı bazı şehirler, yaşam giderlerinin maliyeti açısından ise daha olumlu sıralamaya sahip olabiliyor.
Glassdoor’un ‘yaşam maliyeti endeksi’, aylık gelirin, ‘’market alışverişi, restoran, ulaşım, faturalar ve kira da dahil temel hizmet ve mal giderlerinden oluşan bir standart paketin o şehirde kaç paraya mal olduğuna’’ oranı ile hazırlanıyor. Bu endekse göre 2016 sonu itibarı ile Avrupa’nın kaliteli yaşamın en ucuz olduğu 9 şehri şunlar:
9- Marsilya
Bu sahil kenti Fransa’da en ucuza yaşanabilecek şehri. Ancak Fransa, çoğunlukla da ortalaması yüksek konut ve kira giderleri nedeniyle bir bütün olarak Glassdoor endeksinde iyi bir sırada yer almıyor.
8- Graz
Avusturya’nn ikinci büyük şehri bir üniversite kenti olarak biliniyor. Kira, gıda ve fatura maliyetleri ülkedeki en ucuz ortalamalardan birine sahip.
7- Barselona
Avrupa Birliğinin en kalabalık 7’nci şehri. Dünyanın her yerinden turist ve profesyonelleri çekmesine rağmen yaşam maliyetleri ortalaması, aylık gelir ortalamasına göre hala düşük.
6- Lizbon
Glassdoor verilerine göre Portekiz’de aylık gelir ortalaması 15 bin 500 Euro (17 bin 600 dolar) civarında. Avrupa’nın en düşük ortalamalarından biri bu. Ancak, yaşam giderlerinin düşüklüğü, çalışanlar için yaşam kalitesinin düşmesini engelliyor.
5- Atina
İşsizlik oranının yüksekliği, mülteci krizi ve benzeri nedenlerle ilk başta kulağa yadırgatıcı gelebilir ancak Atina, çalışacak bir işi olanlar için yaşaması ucuz bir Avrupa şehri.
4- Tallinn
Estonya’nın finans ve politik başkentinin yaşam maliyeti giderleri, oldukça düşük. Aylık gelirler de artış eğiliminde.
3- Selanik
Yunanistan’ın ikinci büyük kenti, ülkenin en önde gelen ulaşım ve nakliye limanlarından biri olarak oldukça fazla istihdam olanağı sunuyor. Müzeleri ve tarihsel anıtları ile turistik bir merkez aynı zamanda.
2- Porto
Portekiz’in ikinci büyük kentinda yaşam, Glassdoor’a göre, New York’takinden yüzde 70 oranında daha ucuz.
1- Tartu
Estonya’nın ikinci büyük şehri güzelliğiyle ünlü. Ülkenin en eski ve etkili üniversitesi Tartu Üniversitesinde ev sahipliği yaptığı için Estonya’nın entelektüel merkezi olarak da nitelendiriliyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz