Skip to content
Menu

NASA: Güneş’te 120 bin kilometrelik dev leke oluştu

AMERİKA BÜLTENİ (13 Temmuz 2017)

NASA, Güneş’in yüzeyinde hızla büyüyen 121 bin kilometrelik dev bir Güneş lekesi tespit etti. Uzmanlar, bu büyüklükte lekenin dünyada radyo iletişiminde ve iletişim uydularında kesintiye neden olabileceği ve radyasyon fırtınaları oluşturabileceği uyarısı yapıyor.

Güneşin yüzeyinde AR2665 adı verilen dev leke, dünyadan görülebilecek kadar geniş ve büyük. NASA’nın Güneş Gözlemevinin geçen hafta ilk kez tespit ettiği lekenin, Dünya’ya ‘M sınıfı’ patlama enerjisi gönderebileceği düşünülüyor.

NASA açıklamasında şöyle denildi:

‘’Yeni bir güneş lekesi grubu görüşümüze girdi ve hızlı büyüme eğilimi içinde olduğu görülüyor. Güneşte hiçbir lekenin gözlenmediği iki günden sonra gözlenen ilk leke bu oldu ve halen Güneş yüzeyindeki tek leke konumunda. Bazı Güneş enerjisi patlamalarına neden olabilir ancak neler yapabileceğini öngörmek için henüz çok erken.’’

Güneş lekeleri, Güneş yüzeyindeki karanlık, ve diğer alanlara göre daha soğuk bölgeler. Güneş’in manyetik alanlarının etkisiyle oluşuyorlar.  Çoğunlukla yoğun manyetik aktivite olan bölgelerde gözlemlenmelerinin nedeni bu. Enerjisini saldığı zaman ise bu lekeden Güneş sistemine önemli miktarda radyasyon yayılıyor.

ABD Havacılık ve Atmosfer Dairesi dünkü tahminlerinde bugün için, leke tam dünyaya baktığı için M sınıfı enerji dalgası görülmesi olasılığını yüzde 25 olarak verdi. Ancak gün içinde endişe edilen olasılıkların gerçekleştiğine dair bir haber olmadı.Şimdilik amatör astronomi meraklılarının bile gözlemleyebileceği etkileyici bir Solar aktivite konumunda kalmaya devam ediyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz