Skip to content
Menu

Temsilciler Meclisi tartışmalı ‘İslam çalışması’nı oylayacak

AMERİKA BÜLTENİ (14 Temmuz 2017)

ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuryetçi Parti milletvekillerinin sunduğu, ‘’İslamın, terörist gruplarca kullanılan dini doktrinleri, konseptleri ve mezheplerini resmen tanımlama’’ yasa teklifini Cuma günü oylamak için gündemine aldı. İnsan hakları örgütleri ve Amerikalı Müslümanlar ise böylesi bir çalışmayı Amerikan anayasasına aykırı olmak ve bütün Müslümanları hedef haline getireceği gerekçeleriyle eleştiriyor.

Cumhuriyetçi Partili Arizona milletvekili Trent Franks’ın sunduğu yasa teklifi, Pentagon’dan, hazırlayacağı stratejik değerlendirme de, barışçıl inançlar vaaz eden ve radikal görüşler vaaz eden İslami liderlerin de listelenmesini talep ediyor.

ABD Kongresinin Müslüman üyeleri ile Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ise, ‘’Trump yönetimine güven olmayacağı ve Müslümanların adil olmayan şekilde belli potalara sokularak kollektif olarak hedef haline getirileceği’’ni savunuyor.

Aynı zamanda ABD Kongresinin tarihindeki ilk Müslüman üye de olan Minnesota milletvekili Keith Ellison, ‘’Eğer, biz sadece tek bir dini, yalnızca bir dini araştıracağız, sadece bu inancın liderlerine bakıp onları listeleyeceğiz diyen bir yasa teklifi varsa, ve bir inancın hangi unsurları geleneksel hangileri değil biz karar vereceğiz derseniz, o zaman siz bir dini diğerlerinden ayrı olarak özel inceleme altına almış olursunuz’’ diye konuştu. ABD Anayasasının birinci ek maddesi (First Amendment), Amerikan Kongresini, her hangi bir inancın lehine veya aleyhine yasa yapmaktan men ediyor.

Teklifini yeniden gözden geçirmesi için teklif sahibi Trent Franks ile görüşen Ellison, ‘’Bu inanç özgürlüğüne kısıtlama getiriyor. Maksadını aşan bir iş yapıyorlar’’ diye konuştu. Franks’ın ‘ulusal güvenliğe katkı’ amacıyla hareket ettiğine inandığını söyleyen Ellison, ‘’Ancak bu yanlış bir yol’’ dedi.

Teklifin sahibi Trent Franks ise eleştirileri reddetti:

‘’Şu anda, İslami dünyada, terörizmi ideolojik köklerine zemin hazırlayan eğilimler var. İronik olarak, bu terörist grupların ana hedefi Müslümanlar. Bu yüzden de bu teklifi Müslüman karşıtı diye nitelemek saçma. Bence bunu gerçekten anlayabilecek herkes de bunu biliyor’’.

İnanç özgürlüğünün kıstlanması iddiasına da karşı çıkan Franks, kendisinin Uluslararası Dini Özgürlükler Grubu üyesi olduğunu hatırlatarak, ‘’Herkesin inanç özgürlüğünü korumak için sıkı çalıştık. Ancak, Amerika’ya, küresel cihat ideolojisinin gayrimeşruluğunu sergilemede yardımcı olan kahraman Müslümanları da tanımasını sağlamak da önemli’’ şeklinde konuştu.

Trent Franks, Obama döneminde ABD Başkanı Obama’yı, ‘’ABD’yi İslami kurallara göre yönetmekle’’ suçlamıştı. Franks’ın teklifi ile ilgili en önemli tartışmalardan biri ise, ‘’Neden akademisyenlerin, düşünce kuruluşlarının, uzmanların yaptığı araştırmalar, hazırladığı raporlar dışında, devlet görevlilerinin yapacağı bir resmi tanımlamaya ihtiyaç duyulduğu’’ yönünde. Teklif karşıtları, teklifin bu şekilde, Trump yönetiminde güçlü destek bulan ‘’dünyanın Batı uygarlığı ile İslam arasında bir savaş içinde olduğu’’ teorisinin bir ürünü olduğuna inanıyor.

Yasa teklifi, ABD Savunma Bakanlığına, ‘’şiddeti ve aşırı ya da terörist mesajlarını meşrulatıran İslami doktrinler’’ konusunda stratejik bir çalışma yapmasını öngörüyor. Böylece, aşırıların, ‘’potansiyel teröristleri seçmesi, onları radikalleştirmesi ve nihayet korkunç eylemlerine kullanması’’nı sağlayan doktrin ve konseptlerin tanımlanması talep ediliyor. Teklif ayrıca Pentagon tarafından, Müslüman dünyasındaki kilit lider ve öncülerin kimliklendirilmesini de içeriyor. Pentagon’dan cihadistlere karşı olan İslami grup ve yaklaşımlar ve bu tür mesajlar veren liderlerin de tanımlanması isteniyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz