Skip to content
Menu

Zuckerberg, seçim kampanyası stratejistlerini neden işe alıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ağustos 2017)

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in Demokrat Partili ünlü danışman Joel Benenson ile iş anlaşması yapması bir kez daha ünlü işadamının politik hedefleri hakkındaki spekülasyonları gündeme taşıdı. Politico’nun haberine göre Benenson’ın şirketi olan Benenson Strategy Group, Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan’ın ortak hayırseverlik inisiyatifi olan ‘’Chan Zuckerberg Initiative’’ adına kamuoyu araştırmaları yapacak. Ancak bir çok gözlemci, Obama’nın danışman ekibinde yer alan ve Hillary Clinton’ın 2016 seçim kampanyasının da baş stretjisti olan Benenson ile yapılan iş sözleşmesinin bundan fazla bir amacı olduğunu düşünüyor.

Zuckerberg ve eşi Chan, Facebook’taki yaklaşık 45 milyar dolar değerideki hisselerinin yüzde 99’unu bağış olarak harcayacaklarını duyurmuşlardı. Benenson’ın bu hayır işin kamuoyu araştırmaları danışmanlığına getirilmesi, hayırseverlik faaliyetlerini, politika yapımı ve politik dünyaya etki doğuracak şekilde yapacaklarının son göstergesi olarak görülüyor. Çift, Ocak ayında da Obama’nın 2008 seçim kampanyasının yöneticisi David Plouffe’ı inisiyatifin politika ve danışmanlık sorumlusu olarak işe almışlardı. George W. Bush’un 2004’te yeniden başkan seçildiği seçim kampanyasını yöneten Ken Mehlman da inisiyatifin yönetiminde yer alan bir başka dikkat çekici isim. Ayrıca, Virginia Senatörü ve Demokratların 2016 başkan yardımcısı adayı Tim Kaine’in basın danışmanı Amy Dudley de ekibe dahil edildi.

33 yaşındaki Zuckerberg, adaylığı düşünmediğini açıklasa da, adı 2020’nin potansiyel başkan adayları arasında en fazla anılan isimlerden biri. Zuckerberg, Haziran ayında, ABD’de başkanlık ön seçimlerinin ilk eyaleti olan Iowa’da arabasıyla çıktığı tura ilişkin fotoğraflarını paylaşınca, başkan adaylığı söylentileri de büyük ivme kazanmıştı. Ancak Facebook, ziyaretin her yıl bir ABD eyaletini ziyaret programı kapsamında olduğunu savunmuştu. Ancak Zuckerberg’in, Clinton’ın kaybederek başkanlığı Trump’a kaptırmasına neden olan Michigan eyaletinin en büyük kenti Detroit’te Ford araba fabrikasını ziyareti ve ardından ABD başkanlık seçimlerinin en kritik eyaleti Ohio’ya yaptığı tur da, ünlü zenginin politik hedeflerinin yansıması olarak yorumlandı.