AMERİKA BÜLTENİ (9 Ağustos 2017)
Arjantin’in efsane futbolcusu Diego Armando Maradona’nın, Facebook hesabından yayınladığı mesajında, “Ölene dek Chavistayız. Maduro emrederse Venezuela için asker olur, emperyalizme karşı savaşırım’’ diye yazmasının yankısı sürüyor. Halen Birleşik Arap Emirliklerinin Al-Fujairah futbol takımının teknik direktörlüğünü yapan Maradona’nın mesajı, Venezuela lideri Maduro rejimine, Latin Amerika sol kesimlerinde saygınlığının azalmaya başladığı günlerde önemli bir psikolojik destek sağladı. Maradona mesajında, ”politik sağa destek verenler değil, yaşasın gerçek Venezuelalılar” diye yazdı.
Maradona’nın açıklamasına yanıt ise son devlete başkanlığı seçiminde Maduro’ya karşı muhalefetin devlet başkanı adayı olan Henrique Capriles’ten geldi. Capriles, Arjantin’de yayın yapan Radio Mitre’ye yaptığı açıklamada, Maradona Venezuela’ya gelmek isterse havaalanında şahsen karşılayıp, sokaktaki normal Venezuelalıların arasına götürüp manzarayı kendi gözleri ile görmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi ve ekledi ‘’Ama eminim kendisi Caracas’ın lüks bir beş yıldızlı otelinde kalıp sadece başkanlık sarayına gitmeyi tercih eder’’. Capriles daha sonra, ”halkın adamı solcularız deyip milyoner gibi yaşıyorlar” diyerek, ”kendisine solcuyum diyerek Maduro’ya destek verenlere soruyorum. Ayda 15 dolar ile yaşanır mı? Evet diyorlarsa rejimi savunmaya devam etsinler.”
”Venezuela halkı olarak berbat hayat şartlarından bıktık. Yaşamıyoruz, hayatta kalmaya çalışıyoruz. İşçi maaşlarında Venezuela tarihinin en kötü dönemi” iddiasına bulunan Capriles, ”Maduro’yu savunan herkes Venezuela’ya gelsin bu rejimde yaşayarak samimi olduğunu ispat etsin. Beğenirlerse biz Venezuela’yı terk etmeye hazırız” diye konuşarak, ”bu sözde devrimin savunulacak bir tarafı yok’‘ diye ekledi.
Maradona’a bir tepki de Arjantin’in bir başka efsane futbolcusu Mario Kempes’ten geldi. Kempes Twitter hesabında, Maradona’ya hitaben, ”nasıl olur da 124 gencin, ülkelerinde demokrasi ve özgürlük istedikleri için öldürülmelerini destekleyebilirsin” diye sordu.
Venezuela’nın resmi parlamentosu fiilen askıya alındı
30 Temmuz günü, muhalefetin katılmadığı şaibeli seçim sonucunda tamamı Maduro tarafından belirlenen 545 kişiden oluşan Anayasa Meclisi, Salı günü kabul ettiği bir karar ile ülkedeki bütün erklerin üzerinde olduğunu ilan etti. Seçim döneminde muhalefet tarafından bu Meclis hakkında şüpheler dile getirildiğinde, rejim tarafından ‘sadece yeni Anayasa’yı yazmakla görevli olacak’ savunması yapılıyordu. Ancak gelinen noktada, Anayasa Meclisi, ülkenin muhalefet partilerinin çoğunluğundaki resmi parlamentosunun fiilen yerini almış durumda.
Başkanlığına Maduro’nun eski dışişleri bakanı Delcy Rodriguez’in resmen atandığı Anayasa Meclisinin, aynı zamanda bu meclisin üyesi olan Maduro’nun karısı Ciela Flores’in fiili denetiminde olduğu iddia ediliyor. Maduro’nun oğlu da Anayasa Meclisi üyesi olmuştu.
Öte yandan yine rejimin denetiminde olan Venezuela Yüksek Mahkemesi, Caracas belediye başkanı Ramon Muchacho’yu, protestoculara müdahale etmeyi reddettiği için 15 ay hapis cezasına mahkum etti. Nerede olduğu bilinmeyen Muchacho, Twitter üzerinden mahkemenin kararını kınadı ve ‘’devrimci adaletsizliğin bütün yükü, anayasal bir hak olan protestoya saygı duyarak işimi yaptığım için benim omuzlarıma yüklendi’’ diye yazdı.
BM: Venezuela’da keyfi orantısız kitlesel şiddet uygulanıyor
Birleşmiş Milletler İnsan hakları Komiserliği ise yaptığı açıklamada, Venezuela’da, yaygın ve sistematik aşırı güç kullanımı, keyfi göz altılar ile göstericiler ve gözaltındakilere yönelik diğer insan hakları ihlallari ortaya çıkardığını açıkladı. Açıklamada, 46 kişinin resmi güvenlik görevlileri tarafından ve 24 kişinin de ‘collectivos’ adlı rejim yanlısı paramiliter gruplarca öldürüldüğünün belirlendiği kaydedildi. Açıklamaya göre geri kalan ölümlerin sorumluları ise henüz belirlenemedi. Keyfi ev baskınları, gözaltında işkence de diğer bulgular arasında. BM raporunun bu ayın sonunda yayınlanacağı kaydedildi.
‘’Diktatörlük de darbe de kabul edilemez’’
Kuzey, Orta ve Güney Amerika’dan 17 devletin dışişleri bakanının Peru’nun başkenti Lima’da yaptığı toplantıdan da ‘demokratik düzeni askıya aldığı’ için Venezuela’ya kınama kararı çıktı. Venezuela’nın yeni Anayasa Meclisi ise ‘gayrimeşru’ ilan edildi. Toplantı sonrası meslektaşları ile düzenlediği basın toplantısında Peru Dışişleri Bakanı, ‘’Venezuela’da olan şey diktatörlüktür’’ diye konuştu. Heyet olarak Venezuela’nın egemenlik haklarına müdahil oma niyetleri olmadığını söyleyen Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, ‘’Tek istediğimiz bozulan demokratik düzenin yeniden tesisi. Şili, askeri darbeleri de, kendisine karşı çakma darbeler düzenleyerek kendi gücünü pekiştirmeyi de, askeri isyanları da ret ediyor’’ dedi.
Latin Amerika devletlerinin Venezuela konusundaki bu toplantısına katılmayan Nikaragua, Bolivya, Ekvador ve Küba dışişleri bakanları ise Caracas’ta toplanarak Maduro’ya destek verdi.