Skip to content
Menu

Almanya, Fransa’da tuttuğu altın stokunun tamamını geri çekti

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ağustos 2017)

Almanya, beş yıl süren gizli bir operasyonu tamamladı ve Paris’te tuttuğu, 15 milyar dolar değerindeki 374 ton altınının tamamını Almanya’ya geri taşıdı. Bankadan yapılan açıklamada, kalan son 91 tonun da bu yıl içinde Frankfurt’ta taşınmasıyla Fransa Merkez Bankası kasalarında tutulan Alman altınlarının tamamının Almanya içine getirildiği kaydedildi.

Alman Merkez Bankasına ait altınların bir kısmı hala New York’ta bulunuyor olsa da New York’tan da 300 ton civarında altın gizli bir nakliye operasyonu ile Almanya’ya taşındı. New York’taki altınların taşınması operasyonunun 2020 yılında tamamlanması planlanıyor. Ancak analistlere göre Almanlar taşımayı planladıkları süreden önce tamamlayacak.

Böylece Almanya’nın 140 milyar dolarlık altın stokunun yarısından biraz fazlasını ülkesine geri taşımış oldu. Almanya, 3378 ton veya her biri 12 kilogram ağırlığındaki 270 bin külçelik stoku ile ABD’nin 4582 tonluk stokundan sonra dünyadaki en büyük altın stokuna sahip.

Alman Merkez bankası, 9 milyon dolara mal olan nakliye operasyonunu, ülke içinde güven ve istikrar inancını pekiştirmek amacıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor. Alman altınlarının yabancı merkez bankalarının depolarında tutulması komplo teorisyenlerine de malzeme oluyordu. Ancak Alman Merkez Bankası, transferlerin tamamlanmasından sonra altın külçeleri üzerinde yapılan teknik incelemelerde, ağırlık, orijinallik ve kalite anlamında bir değişiklik olmadığının tespit edildiğini de kaydetti.

Almanya, Soğuk Savaş döneminde Sovyet İşgali olasılığına karşın, altın stoklarını, Paris, Londra ve New York’a transfer etmişti. New York, dünyanın en geçerli parası Dolar’ın merkezi olması nedeniyle tercih edilmişti. Londra ise, derin altın piyasası nedeniyle acil bir durumda altınların çok hızlı şekilde nakite çevrilebilmesi nedeniyle seçilmişti. Fransa’daki stoğun önemli bir kısmı ise savaş sonrası ‘Alman mucizesi’ diye anılan ekonomik büyüme döneminde oluşan bütçe fazlasının Fransa’da altına çevirilerek stoklanmasıyla oluşmuştu. Soğuk Savaşın gerginliği azaldıktan sonra da, taşıma maliyeti ve taşıma operasyonunun hırsızlar için hedef oluşturması nedeniyle, stokların geri taşınmasında acele edilmemişti.

Almanya, 2012 yılında yabancı ülkelerdeki varlıklarını inceleme kararı almış ancak bu karar bu varlıkları özel kasalarında tutan ve bu kasalarının sistemini yabancı bir ülkeye göstermek istemeyen kasa sahiplerini rahatsız etmişti.

Almanya altınlarını Paris, New York ve Londra’dan geri çekme operasyonunun yanı sıra her bir külçenin teknik bilgilerine ilişkin envanterleri de kamuoyuna açtı. 2398 sayfalık envanterde her bir külçenin, seri numarası, ergime numarası, toplam ağırlığı, altın değeri ve tutulduğu yer bilgileri yer alıyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz