Skip to content
Menu

Londra dünyanın üniversite başkenti

AMERİKA BÜLTENİ (6 Eylül 2017)

İngiltere’nin prestijli yüksek öğrenim dergisi Times Higher Education (THE), geleneksel dünyanın en iyi üniversiteleri listesini yayınladı. Geçen yıl, sıralamanın zirvesine yerleşen ilk İngiliz üniversitesi olan Oxford Üniversitesi, bu yıl da dünyanın en iyi üniversitesi olarak kalırken, geçen yıl dördüncü sırada yer alan Cambridge Üniversitesinin ikinciliğe yükselmesiyle, İngiltere, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasının yayınlandığı 13 yıldır ilk kez ilk iki sıranın sahibi oldu.

”Dünyanın En İyi Üniversitesi 2018’’ sıralamasının ilk iki sırasında iki üniversitesi olan Londra, ilk 500’de yer alan tam 14 üniversitesi ile de dünyanın üniversite başkenti olduğunu gösterdi. Ancak uzmanlar Londra’nın bu elit kurumlarının üstünlüğüne rağmen, ‘Brexit sonrası İngiliz üniversitelerinin sıralamadaki genel gerilemesine dikkat çekerek İngiltere’nin ve Londra’nın bu statüsünün geleceği hakkında soru işaretlerinin arttığını ifade ediyor.

Standard dergisine konuşan profesör Michael Arthur, Avrupa Birliği fonlarının kesilmesi ile Londra’nın önümüzdeki yıllarda küresel yüksek eğitimin başkenti ünvanını sürdürmesinin güçleşeceğini söyledi. THE direktörü Phil Baty de, ‘’Brexit’in Birleşik Krallık üniversiteleri için büyük bir risk oluşturduğunu’’ kaydetti. ‘’Bu sıralamanın arkasındaki temel itici güç araştırma kapasitesidir ve bu da yeneteneklere bakar’’ diye konuşan Baty, İngiltere’nin Brexit sonrası daha az açık bir ülke olma eğilimine girmesiyle, akademisyen ve öğrenci olarak uluslararası yetenekleri kendine çekmekte problem yaşamaya başladığına dikkat çekti. Uzmanlar, İngiltere’nin zirvedeki başarısına rağmen, listedeki diğer üniversitelerinin genel olarak gerilemesine buna karşılık başta Alman ve Hollanda olmak üzere kıta Avrupasındaki diğer üniversitelerin sıralamadaki yükselişine de bu çerçevede vurgu yapıyor.

ABD ilk iki sırayı İngiltere’ye kaptırsa da ilk 20’de yer alan 15 üniversitesi ile dünyanın en önemli üniversite ülkesi olmaya devam ettiğini gösterdi. California Teknoloji Enstitüsü listedeki en üst sıradaki ABD üniversitesi olurken, Stanford, MIT, Harvard, Princeton, Chicago Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi ilk 10’daki diğer Amerikan eğitim kurumları oldu. 2014 yılında ilk 200’de 77 üniversitesi olan ABD’den bu yıl ilk 200’e sadece 62 üniversitenin girebildiği görülüyor.

Kanada üniversitelerinin yükseliş nedeni: Trump etkisi 

ABD üniversitelerinin sıralamadaki gerilemesine karşın Kanada ve Asya üniversitelerinin hızlı yükselişinde ise ‘Trump etkisi’ rol oynuyor. Örneğin McMaster Üniversitesi sırlamada bir yılda 35 sıra yükselerek dikkat çekici bir başarı sergiledi. Kanada üniversitelerine ABD’den başvuru oranı, Trump’ın başkan olmasından sonra yüzde 20 oranında artmıştı. İngiltere’nin Brexit referandumu ve ABD’de Trump’ın başkanlığı nedeniyle Kanada üniversiteleri, dünyadaki yetenekler için de yeni çekim noktası olmaya başlıyor. Toronto Üniversitesinin, bu sonbaharda başlayacak yeni eğitim yılı için uluslararası kabul oranı geçen yıla göre yüzde 20 arttı. McMaster University ve Wilfrid Laurier üniversitelerinin yabancı öğrenci kabul oranı ise yüzde 33 ve yüzde 32 oranlarında arttı. Buna karşılık ABD üniversitelerinin en az üçte birinin uluslararası öğrenci başvuru sayısı önceki yıla göre azaldı. İngiltere’ye başvuran yabancı öğrenci sayısı ise bu yıl yüzde 4 oranında azaldı. İngiltere’nin en iyi ilk 200 üniversite arasındaki üniversitelerinin en az yarısının sıralaması geçen yıla göre geriledi. ABD’nin de listedeki 62 üniversitesinden 29’u geçen yılki sıralamalarının gerisine düştü. Bu yıl ilk 30’a iki üniversitesi giren Çin’in sıralamadaki bütün üniversitelerinin sırasının yükselmesi ise dikkat çekti.

Kanada’nın hoşgörülü açık toplum yapısının yanı sıra üniversite ücretlerinin ve yaşam maliyetlerinin düşüklüğü de bunda rol oynuyor. Asya’da da kaliteli eğitim kurumlarının artması ve ABD,İngiltere gibi ülkelerin göçmenlik ve vize politikaları, Asya’nın birçok yeteneğini Batı ülkeleri yerine bu üniversitelere yönlendiriyor.

Kanada’nın en iyi üniversitesi listeye 22’nci sıradan giren Toronto Üniversitesi oldu. İlk 100’de yer alan diğer üç Kanada üniversitesi ise University of British Columbia (34), McGill University (42) ve McMaster University (78) oldu.

Asya’nın en iyi üniversitesi: Singapur Üniversitesi

Singapur, iki yıldır üst üste Asya kıtasının en iyi üniversitesinin sahibi oluyor. Singapur Ulusal Üniversitesi dünyanın en iyi 22’nci üniversitesi olarak Asya’nın sıralamadaki zirvesine oturdu. Onu 27’nci sıradaki Peking Üniversitesi ve 30’ncu sıradaki Tsinghua Üniversitesi (Çin) izliyor. Bununla beraber dünyanın en iyi üniversiteleri arasında en fazla üniversitesi olan Asya ülkesi, Japonya. Çin, Hong Kong ve Hindistan üniversitelerinin de listedeki yükselişi, Asya’nın küresel yüksek öğretimdeki hızlı yükseliş trendinin devam etmekte olduğunu gösterdi.

THE sıralaması üniversitelerin beş alandaki durumlarına bakılarak hazırlanıyor: Eğitim kalitesi, araştırma kapasitesi, akademik atıf sayısı, uluslararası erişim potansiyeli ve endüstriye bilgi transferi kapasitesi.

Times Higher Education Sıralamasındaki En İyi 20 Üniversite

  • 1 – Oxford University (İngiltere)
  • 2 – Cambridge University (İngiltere)
  • 3 – California Institute of Technology (ABD)
  • 3 – Stanford University (ABD)
  • 5 -Massachusetts Institute of Technology (ABD)
  • 6 – Harvard University (ABD)
  • 7 – Princeton University (ABD)
  • 8 – Imperial College London (İngiltere)
  • 9 – University of Chicago (ABD)
  • 10 -ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology (İsviçre)
  • 10 – University of Pennsylvania (ABD)
  • 12 – Yale University (ABD)
  • 13 – Johns Hopkins University (ABD)
  • 14 – Columbia University (ABD)
  • 15 – University of California, Los Angeles (ABD)
  • 16 – University College London (İngiltere)
  • 17 – Duke University (ABD)
  • 18 – University of California, Berkeley (ABD)
  • 19 – Cornell University (ABD)
  • 20 – Northwestern University (ABD)

İlk 500’deki 14 Londra Üniversitesi

Oxford ve Cambridge’in yanı sıra, Imperial College sekizinci, University College London (UCL) 162ncı, LSE 25’nci ve King’s College London da 36’ncı olarak ilk 100’e girdiler. Queen Mary University of London, Royal Holloway, St George’s, Birkbeck, Goldsmiths, Brunel, City, Royal Veterinary College, Middlesex University ve Soas ise ilk 500’deki diğer Londra üniversiteleri.

Türkiye’den dünyanın en iyi ilk 300 üniversitesi arasına ise sadece Koç Üniversitesi girebildi.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz