Skip to content
Menu

Trump ABD’nin de görkemli askeri geçit törenleri yapmasını istiyor

Bir gövde gösterisi olarak ‘askeri geçit töreni’ dendiğinde ilk akla gelen ülke bu törenlerin sık sık yapıldığı Kuzey Kore. Ancak Trump ile birlikte bu durum değişebilir.

AMERİKA BÜLTENİ (20 Eylül 2017)

ABD dünyanın en güçlü ordusuna sahip. Yıllık resmi 700 milyar dolarlık askeri harcama ile en büyük askeri harcamaya sahip. Çok gelişmiş askeri silah ve araçlara sahip olduğu da bir sır değil. Ancak ”askeri geçit töreni” dendiğinde akıllara ABD veya demokratik ülkeler değil de Kuzey Kore, Çin, Rusya gibi otoriter rejime sahip ülkeler gelir. Birer gövde gösterisi olan görkemli askeri geçit törenleri otoriter rejimlerle özdeşleşmiş bir görüntü. Bu yüzden ABD’de bu hep bir eleştiri veya şaka konusu oldu. Örneğin, ABD’nin satirik uydurma haber gazetesi Onion, ‘Kuzey Kore’nin 8000 kilometre yürüme menzilli bir askeri geçit töreni birliği geliştirdiğihaberi ile bu bakışı yansıtıyordu.

ABD’nin 45’nci başkanı Donald Trump ise bu durumun değişmesini istiyor. BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Trump, bu görüşmede, 14 Temmuz günü Paris’te izlediği askeri geçit törenini çok beğendiğini ifade ederek, ABD’nin bağımsızlık yıldönümünü kutladığı 4 Temmuz günlerinde Washington DC’de Beyaz Saray’ın ve Kongrenin önünden geçen Pennsylvania Caddesinde, ağır silah ve askeri araçların da katılacağı görkemli askeri geçit töreni için çalışma başlattığını açıkladı. Trump, ilk askeri geçit töreninin 4 Temmuz 2018’e yetişip yetişmeyeceğinin henüz belli olmamakla beraber kesinlikle bu uygulamayı başlatacaklarını vurguladı.

Trump Ocak ayında Washington Post ile röportajında da konuyu gündeme getirerek şöyle konuşmuştu:

‘’Askeri gücümüzü ve bu gücümüzdeki gelişmeyi herkese göstereceğiz. Askerimiz Pennsylvania Caddesinde yürüyüş yapacak. Askeri güçlerimiz New York ve Washington DC üzerinde askeri geçit törenleri sırasında uçuşlar yapacak. Ordumuzu dünyaya göstereceğiz’’

ABD başkenti Washington DC’de halen, Memorial Day gibi ulusal günlerde bazı askeri birliklerin de katıldığı yürüyüşler yapılıyor. Ancak sivil ağırlıklı bu yürüyüşlere askeri katılım, muharip askeri araçlar ve silahlar olmaksızın sembolik tören birlikleri ile sınırlı.

1991 yılındaki Çöl Fırtınasına katılan bazı birliklerin Washington DC’deki zafer yürüyüşü dışında ABD’nin yakın tarihinde böylesi bir askeri tören bulunmuyor. George H. Bush’un gövde gösterisinden çok seçim yatırımı olarak organize ettiği o tören ise seçimde bir işe yaramamış ve Bush 1992 seçiminde genç Arkansas valisi Bill Clinton’a kaybetmişti. Soğuk Savaşın ilk dönemindeki başkanlar Eisenhower ve Kennedy’nin başkanlık yemin törenleri gününde askeri güçler de geçit törenine katılmıştı. Ancak bu uygulama da 1960 yılından beri yapılmıyor.

Trump, askeri geçit töreni fikrini Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’e de açtığını onun da bu fikri beğendiğini de kaydetti. Ancak bu durum, bu fikre karşı çıkanların Trump’ın orgeneral Kelly’i Beyaz Saray Genel Sekreteri yaptığındaki, ‘’Trump ABD’nin sivil başkanlık makamını askerileştiriyor’’ eleştirilerini yeniden yükseltmelerine neden oluyor.

Trump’ın ‘askeri geçit töreni’ planı önünde iki önemli engel bulunuyor. Askeri geçit töreninin milyonlarca doları bulacak maliyetini karşılayabileceği bir kaynağı yok. Bunun için Kongre’nin kapısını çalması gerekiyor. İkincisi, Pennsylvania Avenue’da 50 tonluk tankları yürütmek istiyorsa, o caddenin asfaltının ve mülkiyetinin bir numaralı yetkilisi olan Washington DC belediyesini ikna etmesi gerekiyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz