AMERİKA BÜLTENİ (28 Aralık 2017)
Twitter’ın, kurulduğu 2006 Mart ayından beri, açık hesaplardan atılan bütün Tweet arşivini ABD Kongre Kütüphanesine hediye olarak bağışladığı açıkladığında, alkollüyken, kızgınken, aşırı neşeliyken, öylesine Tweet atanlarda büyük şoka neden olmuştu. Ama gerçek buydu; Önemli her şeyi ama her şeyi arşivlemesiyle ünlü Kongre Kütüphanesi, o güne kadar atılan Tweetlerin de arşiv değeri olduğuna inanıyordu. Dahası o günden itibaren dünyanın her yerinde her gün atılan 50 milyon Tweeti de arşivlemeye başladı. Oturduğu yerde eğlendiğini düşünen bir çok kişi kendisi adına tarihe not düştüğünü ve yüzyıllar sonra bile Tweetlerinin inceleneceğinin pek de farkında değildi. 2010’da Twitter’ın henüz 105 milyon kullanıcısı vardı ve o günlerde Kongre Kütüphanesine bağışlanan Twitter arşivinin büyüklüğü 167 terabyte’a ulaşmıştı bile.
Ancak 2017 sona ererken, Kütüphanenin resmi bloğundan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2018’den gerçeli olmak üzere artık sadece önemli tweetleri arşivleyecekleri duyuruldu. Açıklamada, arşivlenecek tweetlerin her hangi bir gelişme veya tema eksenli olarak belli kriterlere göre seçileceği kaydedildi.
Bu kararda, Twitter kullanıcı sayısının 340 milyona yaklaşması ve Twitter’ın yazı karakter limitini 280’e çıkarması sonunda Kongre Kütüphanesinin dijital bellek sorunu yaşaması da rol oynadı.
Kütüphanenin 2017 sonuna kadar 12 yıl boyunca dünyada atılan bütün Tweetleri içeren arşivi ise gerekli teknik çalışmalar yapıldıktan sonra internet üzerinden isteyen araştırmacıların hizmetine sunulacak.
ABD’nin ve dünyanın hafızası olma yolunda bir kütüphane
- 1800 yılında özel bir kanunla kurulan Kongre Kütüphanesi, ABD’nin en büyük kütüphanesi konumunda.
- Koleksiyon raflarının toplam uzunluğu 1421 kilometre.
- 120 milyona yakın el yazması, belge, harita, fotoğraf ve müzik eseri barındırıyor.
- 460 ayrı dilde basılmış 33 milyon kitabı koleksiyonunda barındırıyor. Ancak, sadece Kongre üyeleri ile danışmanları bu kütüphaneden fiziki kitap kiralayabiliyor. Diğer herkes, kütüphanedeki hemen her şeyin depolandığı dijital arşivden yararlanabiliyor sadece.
- Dünyanın en geniş harita koleksiyonuna sahip.
- Kütüphanedeki fiziki koleksiyon sayısı her gün 11 bin artıyor.
- 100 bin ayrı çizgi roman ile dünyanın en büyük çizgi roman arşivine sahip
- Dünyanın en büyük gazete arşivine sahip
- Dünyanın en büyük telefon rehberi arşivine sahip. Günümüzde bile her yıl bu arşive yeni 8 bin cilt ekleniyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz