Skip to content
Menu

Alaska’da kutup ayıları ve ren geyiklerinin yuvası ünlü park petrol bölgesi ilan edildi

AMERİKA BÜLTENİ (28 Aralık 2017)

ABD’de yılın son aylarına damga vuran Vergi Kanunlarında Değişiklik yasa teklifi Kongreden geçti ve Trump tarafından imzalanarak yasaya dönüştü. 1200’den fazla sayfaya sahip yasa değişikliği metninde en azından bir maddenin ‘vergi’ ve ‘vergi kesintisi’ ile hiçbir ilgisi yok.

Söz konusu maddenin, Alaska’da kutup ayılarının özellikle yavrulama mevsiminde en kalabalık olarak bulundukları yer olan ‘’Arctic National Wildlife Refuge (Arktik Yaban Hayatı Koruma Milli Parkı)’’ adlı milli parkın, petrol arama ve çıkarma faaliyetine açılmasına izin verdiği anlaşıldı. Alaska’nın petrol endüstrisine yakın özellikle de Cumhuriyetçi milletvekilleri on yıllardır böylesi bir izin için çaba harcıyordu. Ancak her defasında Kongrenin doğal hayatı koruma refleksi daha ağır basıyordu. Çevreciler de Alaska’nın özellikle de bu köşesinin, asla ikame edilemez özgün bir doğal yaşama evsahipliği yaptığı ve bunun ortadan kaldırılmasının telafi edilemez bir doğa felaketi olacağını savunuyordu.

Ancak bu kez öyle olmadı. Vergi değişikliği gibi çok kapsamlı bir yasal değişikliğin içinde gözden kaçırıldı ve kolayca geçti. Alaska’da kısaca ANRW denilen park artık, petrol endüstrisine satılabilecek.

Milli Parkta petrol araması, Alaska’daki anketlerde de yüksek oranda desteğe sahip. Alaska halkı, bunun eyalete önemli bir maddi kazanç sağlayacağını düşünüyor. Değişikliğin arkasındaki en önemli isim olan ve petrol endüstrisine yakınlığıyla bilinen Alaska Senatörü Lisa Markowski, bu yasal izin ile önümüzdeki 10 yılda 1 milyar dolarlık gelir elde edileceğini savundu.

Geçen yasa maddesine göre, 10 yıl içinde milli park arazisi üzerinde ‘lease’ yöntemiyle iki ayrı satış yapılmasına olanak veriyor.

Çevreci gruplar, mücadelelerini sürdürmeye kararlı ancak, işleri artık daha da zor. Yasa artık, petrol endüstrisinden yana.

Ren geyikleri ve kutup ayılarının yaşam alanı

Prudhoe Körfezine bakan ovalık alan üzerinde 6 bin kilometrekarelik ANRW milli parkı, her yıl ilkbaharda 400 mil uzaklıktan gelen Porcupine ren geyiklerinin yavrulama ve yavrularını büyütme alanı. Aynı zamanda Kutup bölgesinde kutup ayılarının en fazla ininin bulunduğu yer. Biyologlar, küresel ısınma arttıkça, daha fazla sayıda kutup ayısının bölgeyi kullanmaya başlayacağına dikkat çekiyor. Bilim insanları, başka yerden aynı miktarda ikamesi mümkün petrol için, ikamesi asla mümkün olmayan bir doğal alan tahribatının çok ağır bir felaket olacağı uyarısı yapıyor.

Bölgenin yerlileri ise, milli parkın bulunduğu alanı, ‘hayatın başladığı yer’ olarak kutsal bir coğrafya olarak görüyor.  AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz