AMERİKA BÜLTENİ (19 Ocak 2018)
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Eritre’nin bu ülkedeki en üst düzey diplomatı olan Tekeste Ghebremedhin Zemuy’u ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiklerini ve ülkeyi terk etmesini istediklerini açıkladı. Zijlstra, bu kararın, bu tür yasadışı uygulamalara tolerans göstermeyeceklerinin göstergesi olarak anlaşılması gerektiğini kaydetti.
Eritre’yi otoriter bir rejimle yöneten Isaias Afwerki hükümeti, Eritre dışında yaşayan Eritre kökenlilere, gelirlerinin yüzde 2’si oranında vergi koyduklarını açıklamıştı. Eritre diyasporası bu vergiyi, ülkesinin elçiliklerine doğrudan veya Dubai’de aılan banka hesabına yatırarak ödemek zorunda. Ayrıca, başkent Asmara gelecek kuryeler aracılığı ile elden de gönderilebiliyor. Eritre diyasporası, elçilik hizmetlerinden yararlanma, vatandaşlık işlemleri şartları veya ülkede bıraktıkları yakınlarının güvenliği üzerinde tehdit gibi yollarla bu parayı ödemeye zorlanıyor.
Hükümetin koyduğu bu sözde verginin Eritre yasalarına göre yasal bir zemini yok. Çünkü ülkede vergi koymaya yetkili tek organ olan Parlamento 2001 yılından beri bir kez bile toplanabilmiş değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, 2011 yılında oy birliği ile kabul ettiği bir karar ile, Eritre’nin yurtdışındaki Eritrelilerden tehdit, şantaj ve dolandırıcılıkla para topladığı gerekçesiyle bu sözde vergi uygulamasını kınamıştı. Yapılan bir araştırma Eritre hükümetinin, ‘diyaspora vergisini’ ödemeyen Eritrelilerin konsolosluk hizmetlerinden yararlandırılmaması, Eritre’de yaşayan yakınlarının kamu hizmetlerinden yararlanmasını engellenmesi, yakınlarına para göndermelerinin engellemesi ve toplumdan dışlamak’ gibi uygulamalar yaptığı belirlendi.
Ülkenin adı olan ‘Eritre’, eski Yunancada ‘kızıl deniz’ anlamına geliyor. 1993 yılında Etiyopya’dan ayrılarak kurulan Eritre, Halkın Demokrasi ve Adalet Cephesi adlı tek partinin yönetiminde sıkı bir otoriterlikle yönetiliyor. 30 yıl boyunca Eritre Kurtuluş Cephesinin lideri olarak Etiyopya karşı silahlı bir mücadele yürüten Isaias Afwerki, 1993’teki bağımsızlığından beri tek adam olarak ülkenin liderliğini sürdürüyor. Eritre, bir çok endekse göre dünyanın en az özgür ülkelerinden biri. Bir çok uluslarası gözlemci kuruluş raporuna göre, Eritre’de, onbinlerce muhalif hapiste. işkence, insan kaybetme, zorla alı koyma gibi insanlığa karşı suçlar sıkça işleniyor. Etiyopya ile gerginlik bahane edilerek de 2001 yılından beri parlamento seçimi yapılmıyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz