AMERİKA BÜLTENİ (23 Ocak 2018)
Avrupa’nın denizden en yüksek kenti olan (1560 metre) Davos, 1971 yılından beri dünyanın bir çok ekonomi ve politika liderini her yıl bir araya getiren forumuyla, küresel bir merkeze dönüşmüş durumda.
Ancak 11 bin nüfuslu Davos, 1971 yılında başlayan bu forumla ünlenmedi. Oksijeni bol bu Alp kenti 19’ncu yüzyıldan beri bir çok ünlü isim ve buluşmaya ev sahipliği yapıyor.
Robert Louis Stevenson, Define Adası adlı klasik eserinin son bölümünü 1880’li yıllarda Davos’ta yazdı. Sir Arthur Conan Doyle, 1890’lı yıllarda burada kısa öyküler ve denemeler yazarak kayağın popülerleşmesine neden oldu. Thomas Mann’ın, Birinci Dünya Savaşının hemen öncesinde büyük etki doğuran ‘Sihirli Dağ (Der Zauberberg)’ adlı romanı olay Davos’ta geçiyor. Ekspresyonizm akımının önemli ressamlarından Ernst Ludwig Kirchner, savaştan sonra Davos’a yerleşti ve 1938’de ölünceye kadar burada yaşadı.
1920’li yıllarda Albert Einstein, Davos’un sürekli ziyaretçilerinden biriydi. Fransız, Alman ve İsviçreli meslektaşları ile ‘Davoser Hochschulkurse’ adını verdikleri bir yaz buluşması yapıyorlardı. 1928 yılında bu yaz okulunda ‘görecelilik’ konulu ders verirken, ‘’Bu girişimimiz, farklı Avrupa uluslarından bireyler arasında tesis ettiği ilişkilerle, Avrupa toplumu idealini güçlendirmekte takdir edici bir rol üstlenmeye hazır’’ diye konuştu. Ancak bir kaç yıl sonra Almanya’da Weimar Cumhuriyetinin çökmesi ve Hitler rejiminin kurulmasıyla ‘Hochschule’ projesi de çöktü.
Davos Dünya Ekonomi Forumu, Alman ekonomist Klaus Schwab tarafından 1971 yılında, Avrupalı ekonomistlerin Amerikalı meslektaşlarının deneyimlerinden yararlanması amacıyla başlatıldı. Politik liderler 1970’lerin sonuna doğru katılmaya başladı.
48 yılda sadece bir Davos Forumu, Davos dışında, 2002 yılında 11 Eylül’ün yaralarını saran New York ile dayanışma göstermek için New York’ta yapıldı.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz