Skip to content
Menu

New York’un ve lüksün sembol hoteli Waldorf Astoria artık Çin yönetimine ait

AMERİKA BÜLTENİ (23 Şubat 2018)

Çin hükümetinin, son yıllarda dünyanın her yerinde bir çok ünlü mülkü satın alan Anbang Sigorta Şirketleri Grubunun kontrolünü eline alması, oldukça ilginç bir tablo ortaya çıkardı. New York’ta lüksün sembolü olan ve tarihi boyunca kraliyet ailelerinin, devlet başkanlarının ve milyarderlerin konak yeri olan New York Waldorf Astoria Hotelinin yönetimi de böylece Çin hükümetine geçti.
Çin Sigorta Denetlemek Kurulu, ödeme güçlüğü çektiği gerekçesiyle sigortalı müşterileri korumak için Anbang Grubunun yönetimini devraldığını açıkladı. İlk açıklamada, grubun yönetiminin en az 22 Şubat 2019 tarihine kadar Çin devletinde kalacağı belirtildi. Şirketin, o tarihten sonraki kaderi belirsizliğini korurken, bir çok sektör uzmanı, devlet tarafından satışa çıkarılabileceği tahmininde bulunuyor.

Anbang Grubu, Waldorf Astoria Hotelini 2014 yılında Hilton Worldwide grubundan 1,95 milyar dolara satın almıştı. Waldorf Astroia ile birlikte Anbang Grubunun 2016’da satın aldığı ve bünyesinde bir başka ünlü Manhattan hoteli olan JW Marriott Essex House’ın da olduğu 18 lüks hoteli de barındıran emlak yatırımı şirketi Strategic Hotel and Resorts’un yönetimi de Çin hükümetine geçti. Anbang’ın adı 2017 yılında Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın sahibi olduğu ofis gökdeleninin (666 5th Avenue) satın alınmasında da gündeme gelmişti.

Lüksün amiral gemisi

19’ncu yüzyıl New York’unun en büyük emlak baronu olan Astor ailesi, 1893 yılında Beşinci Cadde üzerindeki arazilerine iki hotel kurdu: Waldorf Hoteli ve Astoria Hoteli. ‘Waldorf’, Alman kökenli Astor ailesinin Almanya’daki köylerinin adıydı. İki hotel bir koridorla birbirine bağlandı. ‘Peacock Geçidi’ adlı bu koridor o kadar ünlendi ki hotelin orijinal adının uzun süre çift tireli olarak “Waldorf=Astoria” şeklinde yazılması bundan. Her odaya telefon ve sıcak su gibi düşünülemeyecek lükse sahip bu hotel kısa sürede yolu yeni dünyaya düşen kraliyet ailelerinin, milyarderlerin mekanına dönüştü. Ancak St. Regis (1904), Knickerbocker (1906) ve Plaza Hotel (1927) gibi rakipler hotelin işlerini düşürdü. New York’un sosyete yaşamının nabzı da artık 34’ncü Sokak’tan çok yukarılarda atıyordu.

Astor Ailesi, 1929 yılında Empire State Binasını yapacak firmaya araziyi satmaya ikna oldu. Ve dünyanın en yüksek gökdeleninin inşaatına yer açmak için bu binalar yıkıldı. 49 ve 50’nci sokaklar arasındaki bütün bloğu kapsayan 301 Park Avenue adresindeki mevcut 47 katlı Waldorf Astoria Hoteli ise 1931 yılında açıldı. 1963 yılında Moskova’daki Ukrayna Hoteli açılıncaya kadar da dünyanın en yüksek hoteli ünvanının sahibi oldu. Birleşmiş Milletler’e de yakın olan hotel, bir çok kritik diplomatik toplantının, gizli zirvenin mekanı oldu. ABD’nin BM misyonu da 2015 yılına kadar hotelin 42’nci katını kullandı. ABD Başkanları da 2015 yılına kadar New York ziyaretlerinde burada kalıyordu. Hotelin altında artık kullanılmayan kendi metro istasyonu ve Grand Central Terminaline uzanan bir metro hattı da var.

1949 yılında işadamı Conrad Hilton’un işletme hakkını almasından sonra, bu otelin adıyla bir zincir kuran Hilton Hoteli grubunca işletildi. Hilton grubu 1972’de hoteli tamamen satın aldı ve 2016 yılında Anbang Grubuna sattı.

Hotelde uzun süreli ünlü kiracılarının adıyla anılan özel lüks suitler de yer alıyor. Hotelin en ünlü müşterilerinden biri de 1979 – 1988 yılları arasında burada bir suitte yaşayan Frank Sinatra’ydı.  Charlie Chaplin’den Ava Gardner’a, Gregory Peck’ten John Wayne, ve Muhammad Ali’ye kadar sayısız ünlüye de ev sahipliği yaptı.

Waldorf Astoria Hotelinin ilk Çinli müşterisi 28 Ağustos 1896’da 40 kişilik maiyetiyle hotele yerleşen Qing Krallığının naibi Li Hongzhang olmuştu. 74 yaşındaki hanedan temsilcisine ABD devlet yetkilileri de eşlik etmişti. Tarihin bir cilvesi olarak Li’nin Pekin’deki sarayının bugün yerinde Hilton grubuna ait Waldorf Astoria Pekin Hoteli yer alırken, orijinal Waldorf Astoria hotelinin sahiplik koltuğunda ise Çin hükümeti bulunuyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz