Diplomasi yanlılarında ‘John Bolton’ endişesi
AMERİKA BÜLTENİ (9 Mart 2018)
ABD Başkanı Donald Trump ile John Bolton’un Salı günü Beyaz Saray’da görüştükleri haberinden sonra, Bolton’un H.R. McMaster’ın yerine Ulusal Güvenlik Danışmanı olma olasılığının gündeme gelmesi, diplomasi yanlısı çevrelerde büyük endişeye neden oluyor. Bush döneminde bir süre ABD’nin BM Büyükelçiliğini de yapan John Bolton, ‘şahin politik görüşleri ve savaş yanlılığıyla’ bilinen bir isim.
Halen Neocon düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’te çalışan Bolton, ABD’nin göçmenlikten, ekonomiye her sorunu hakkında ‘savaş’ı bir çözüm olarak gören bir isim.
John Bolton:
1. Said the war in Afghanistan would be easy.
2. The war in Iraq, same.
3. Said we should invade Syria in 2004.
4. And in 2012, 2015, 2016 and 2018.
5. North Korea, ditto.
5. Said we should go to war with Iran pretty much every year in the last 20.
Etc…— Dan Murphy (@bungdan) March 6, 2018
John Bolton, gençlik döneminde bir şekilde askere gitmemenin yolunu bulduğu Vietnam Savaşı da dahil istisnasız bütün askeri operasyon ve savaşları hararetle destekleyen bir isim.
Bir dönem başta İran olmak üzere Ortadoğu’da da nükleer silahların kullanılmasını savunan Bolton’un Ulusal Güvenlik Danışmanı olması olasılığını daha da endişe verici yapan da oldukça kırılgan bir süreç yaşanan Kuzey Kore konusunda yıkıcı bir savaş taraftarı olması.
Kuzey Kore liderinin nükleer programını durdurmayı müzakere etmeyi ve Trump’ın da onunla görüşmeyi kabul etmesiyle diplomasi için umut doğuran pozitif bir süreçte Bolton adı daha büyük endişeye neden oluyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Kuzey Kore’ye önleyici bir saldırıda bulunmak dışında bir seçeneği kalmayabileceğini açıklayan Bolton, ‘’Bu savaşın ağır sonuçları olacağını ama saldırı yapmamanın sonuçlarının daha ağır sonuçları olabileceğini’’ savunuyor.
Gazeteci Damon Linker, hemen her sorunda savaşı tek çözüm gören bir ismin her yönetim için tehlikeli bir tercih olacağını ama Trump yönetimi gibi bir yönetim için katastrofik bir tercih olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor:
‘’Trump, dünya hakkında müthiş cehalete sahip bir isim. Bu da onu içgüdüleriyle kararlar almaya, karar toplantısı odasındaki en baskın görüşe göre karar almaya meyilli hale getiriyor. Hele bu görüş de oldukça kendinden emin bir şekilde sunulursa. Bu da Bolton’a politikaların belirlenmesinde müthiş bir etki fırsatı sunar. Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da mevcut savaşları daha da yükseltecek ve yeni çok daha büyük savaşlar açacak bir etki bu.’’
Linker, Irak Savaşının da Dick Cheney ve Donald Rumsfeld gibi baskın danışmanların, dış politika ve dünya konusunda cahil Bush’u etkilemeleriyle başlatıldığına dikkat çekti ve neticede bütün Ortadoğu’nun yıkıldığı bir sürecin başladığını kaydetti.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz