AMERİKA BÜLTENİ (15 Mart 2018)
Çek Cumhuriyeti devlet başkanı Milos Zeman’ın geçen hafta yemin töreninde Çek Televizyonu ve bazı gazetelerin kamuoyunu manipüle etmeye çalıştıklarını iddia etmesi ve muhalefete çok fazla yer verdikleri eleştirisi üzerine, binlerce kişi Prag’da devlet başkanını protesto eden bir gösteri yaptı. Slovakya’da öldürülen gazeteci Jan Kuciak’a saygı duruşuyla başlayan gösteriye 4000 kişi katıldı.
Brexit gibi AB’den çıkma yanlısı olan ve Rusya’ya ve Putin’e yakınlığı ile bilinen Zeman, medyayı halkın gözünde itibarsızlaştırmaya çalışan çıkışlarıyla biliniyor. Milyarder Başbakan Andrej Babis de, medyayı ‘’ahlaksız bir güruh’’ olarak nitelemişti.
Başkent Prag’daki Wenceslas Meydanında toplanan binlerce Çek vatandaşı, Zeman’ın ve populist başbakan Babis’in son dönemde medyaya yönelik psikolojik baskılarını protesto ettiler.
VIDEO: Thousands of protesters gathered in Prague overnight to support press freedom following anti-media remarks by President Zeman, including “journalists should be liquidated” and accusing Czech TV of “trying to manipulate the public.” pic.twitter.com/PbdnlPdoNl
— AFP news agency (@AFP) March 15, 2018
Basın özgürlüğünün yaşamsal önemine dikkat çekilen protestodaki konuşmacılarından biri, ‘’Eğer iktidardakiler medya özgürlüğünü yok etmeyi başarırsa, millet adına onlara hesap sorabilecek kimse kalmayacak’’ diye konuştu.
Protestoculardan Ulusal Müze çalışanı Frantisek Laudat, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘’Basın özgürlüğü çok temel bir ilke. Çek Televizyonuna geçmişte de buna benzer saldırılar gördük. Eğer mevcut politikacılar, televizyonun kontrolünü ele geçirirse, bu ülkede halk artık hiçbir zaman gerçekleri öğrenemeyecek ve her şeyin resmi yalanlardan ibaret olduğu Komünist rejim dönemine geri döneceğiz’’ şeklinde konuştu.
Çek resmi televizyonu, devlet bütçesinden desteklenmesine rağmen bağımsız yayın yapıyor. Kanalın yönetimi, parlamento tarafından oluşturulan partiler üstü bir konsey tarafından atanıyor.
Basın özgürlüğü, İçişleri Bakanının da karıştığı bir yolsuzluğu araştıran Slovak gazetecinin Şubat ayı sonunda öldürülmesiyle, bölge ülkelerinin en sıcak konularından birine gelmiş durumda.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz