AMERİKA BÜLTENİ (12 Haziran 2018)
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki tarihi buluşma bütün dünyada ilgiyle izlendi. Dünyanın her yerinden 2600 gazeteci zirveyi Singapur’dan takip etti. Peki yakın zaman öncesine kadar birbirlerini ‘kaçık psikopat’ ve ‘roketçi şişman’ diye aşağılayan iki liderin bu tarihi buluşması için neden Singapur seçildi?
Aslında zirve öncesindeki haftalarda Singapur’un da dahil olduğu birkaç seçenek masadaydı. İki Kore arasındaki askersiz bölge, Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur, İsviçre’nin Cenevre kenti ve İsveç’in başkenti Stockholm ise diğer seçeneklerdi.
Ancak Malezya yarımadasının ucundaki 5 milyon nüfuslu şehir devleti Singapur kolayca bu tarihi zirvenin ev sahipliğini kazandı.
Monaco ve Vatican ile birlikte dünyadaki üç şehir devletinden biri olan Singapur, Güneydoğu Asya’daki tarafsız ülkelerden biri. Asya’nın İsviçresi diye anılıyor. Hem ABD’nin hem de Kuzey Kore’nin büyükelçiliği bulunuyor. Singapur’un Kuzey Kore ile diplomatik ilişkileri yaklaşık 40 yıldır var. Singapur aynı zamanda ABD’nin de bölgedeki en güçlü ticaret ortaklarından biri.
Tarafsızlığı nedeniyle Singapur bölgedeki bir çok düşman tarafın buluşma adresi oldu. Çin ve Tayvan devlet başkanları arasındaki bugüne kadarki ilk buluşma 2015 yılında Singapur’da gerçekleşti.
Singapur’un otoriter bir yönetime sahip olması, bu şehri, taraflar için, protestolara veya terör risklerine karşı güvenli hale getiriyor. Singapur’un istihbarat ve güvenlik sistemi, dünyadaki en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sıklıkla Asya’nın en güvenli yeri seçilmesi bu yüzden…
Singapur ayrıca, Kuzey Kore elitlerinin en favori seyahat bölgesi olarak biliniyor. Kuzey Koreliler yakın zaman öncesine kadar buraya vizesiz seyahat edebiliyordu ve birçok Kuzey Koreli elit lüks alışverişlerini Singapur’dan yapıyordu.
Ayrıca Kuzey Kore lideri için, çok uzun olmayan bir uçuş süresi demekti. Kuzey Kore liderinin Singapur’a Çin Havayollarına ait özel bir yolcu uçağıyla gelmesi dikkat çekti. Kuzey Kore liderine Kuzey Kore havayolları Air Koryo’ya ait Rus yapımı iki uçak eşlik etti. Birinde başdanışmanı ve kız kardeşi Kim Yo-jong diğerinde ise ünlü zırhlı ‘Mercedes’i vardı.
Ve hepsinden önemlisi Singapur, bu tarihi zirvenin bütün maliyetini üstlenecek kadar zengin bir ülke. Nitekim Singapur Savunma Bakanı da, ‘’bu tarihi zirvenin tüm mali yükünü çekerek, kısmen parçası olmaktan mutluyuz’’ diye konuştu. Singapur sadece güvenlik için 20 milyon dolar harcadı.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz