Skip to content
Menu

Japonya tarihinin en büyük sel felaketlerinden birini yaşıyor

AMERİKA BÜLTENİ (7 Temmuz 2018)

Japonya’da hafta içinde başlayan ve günlerce aralıksız yağan sağanak yağmur Cumartesi günü de devam ederken, meydana gelen sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 46’ya yükseldi. En az 50 kişinin hala kayıp olduğu felakette çok sayıda yaralı da var. Bazı küçük kasabaların tamamen sular altında kaldığı ülkede yaklaşık 4,7 milyon kişiden, evlerinden daha güvenli bölgelere gitmeleri istendi. Arama kurtarma çalışmalarına, 50 bin asker, polis, itfaiye ve arama kurtarma görevlisi katılıyor.

Fukuoka, Hiroşima, Nagasaki, Okayama ve Kobe’de ‘olağanüstü yağış’ alarmı Cumartesi günü kaldırıldı ancak yetkililer buralarda su seviyesinin yükselmeye devam edeceği ve tehlikenin sürdüğü uyarısında bulunuyor. Kyoto ve Gifu bölgelerindeki ‘olağanüstü yağış’ alarmı ise hala yürürlükte.

Meteoroloji uzmanları, böylesine bir yağışın Japonya’da yüzyılda bir iki kez yaşandığına dikkat çekiyor. Ölü sayısının yüksek olmasında, yerel halkın, ‘yağmur alarmı’nı, deprem alarmı kadar ciddiye almayıp evlerinde kalmaya devam etmesinin rol oynadığı tahmin ediliyor.

Yağmur nedeniyle Mitsubishi firması, Okayama’daki fabrikalarını kapatırken, Toyoto firması da, Osaka ve Kyoto’daki fabrikalarında üretime ara verdi. Mazda Motor firması da ülkenin batı kesimlerindeki üretim tesislerinde üretimi durdurdu.

Öte yandan Japonya Başbakanlığında bir kriz masası kuruldu. Kriz masasında, öncelikli olarak arama ve kurtarma çalışmalarına odaklanıldığı, hasar tespit ve onarım işlemlerine yağış geçtikten sonra başlanacağı belirtildi. Kriz masasında bakanlarla bir toplantı yapan Japonya başbakanı Shinzo Abe, heyelanlar ve seller nedeniyle bazı küçük yerleşim birimlerine ulaşılmakta güçlük çekildiğini ve durumun oldukça ciddi olduğunu söyledi.

Ülkenin doğusu da depremle sarsıldı

Batı kesimleri sel felaketi ile boğuşan ülkenin Doğusunda ise Cumartesi akşam saatlerinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tokyo’dan da hissedilen depremda Tsunami alarmı verilmezken, hasar tespit çalışmaları sürüyor.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz