Skip to content
Menu

6 Kasım Kongre seçiminin en fazla konuşulan adayı; Beto O’Rourke

AMERİKA BÜLTENİ (26 Eylül 2018)

ABD’de gündem seçim. 6 Kasım’daki Kongre seçimleri, Amerikan politikasının sadece yakın değil orta vadede geleceğini de şekillendirebilecek önemde. Trump’ın Cumhuriyetçi Partiyi merkez bir koalisyondan, dinci ve ırkçı beyaz aşırılığının kişi kültü altında birleştiği bir koalisyona dönüştürerek marjinalleştirmesi, Demokrat Partiye bugüne kadar hayalini bile kuramadığı eyaletlerde seçim kazanma olanağı sunuyor. Politik analistlerin, Demokrat Partinin renginden dolayı bugünlerde sıkça bir ‘mavi dalga’dan söz etmesi bundan. Ancak bu dalganın yüksekliğinin politik bir değişime yol açıp açamayacağı ise 6 Kasım günü netleşecek. Bunun da en net görülebileceği yer ise tek bir eyaletteki senatör seçimi olabilir.

Demokrat Partinin, Texas eyaletinin mevcut Cumhuriyetçi Senatörü Ted Cruz’a karşı aday gösterdiği Temsilciler Meclisi El Paso milletvekili Beto O’Rourke, herkesi şaşkına çeviren başarılı bir seçim kampanyası yürütüyor. 1960’lı yıllardan beri başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin en önemli kalesi olan ve Demokratların 1994 seçiminden beri tek bir kez bile senatörlük kazanamadığı Texas’ın bir Demokrat’ı senatör seçmesi, politikadaki coğrafya dengelerini derinden sarsacak büyüklükte bir deprem olacak. Bu olasılık da politik dünyayın bütün ilgisini Texas’a yöneltmesine yetiyor. Anket firmaları on yıllar sonra ilk kez Texas senatörlük seçimi için kapsamlı anketler yapmaya çalışırken, eyaletin iki senatör adayının televizyon açık oturumu ülke genelinde izleniyor.

Texas’ın Meksika sınırında yer alan ve nüfusunun yüzde 70’inden fazlası Hispanik kökenlilerden oluşan kenti El Paso’da İrlanda kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Beto O’Rourke, akıcı şekilde İspanyolca konuşabilmesiyle de dikkat çekiyor. ‘Beto’, Hispanik dünyada adı Robert veya Roberto olanlara takılan isim kısaltması. O da on yıllardır gerçek adı yerine komşularının onu çağırdığı ismi kullanıyor. Columbia Üniversitesinde İngiliz edebiyatı eğitimi aldıktan sonraki yıllarda eşiyle bir yazılım şirketi kurarak internet dünyasında yatırım yapan Beto O’Rourke, bir dönem El Paso merkezli punk müzik grubu Foss’ta da bas gitar üyesi olarak yer aldı. Texas Cumhuriyetçi Parti resmi Twitter hesabının Ağustos ayında attığı bir Tweet ile O’Rourke’nin müzik yaptığı o yıllarına ait bir fotoğrafla onu küçük düşürmeye çalışması ise kendi tabanında bile ters tepmişti. El Paso belediye meclisi üyeliği ile politikaya atılan Beto O’Rourke, 2013 yılından beri El Paso’yu Amerikan Temsilciler Meclisinde milletvekili olarak temsil ediyor.

O’Rourke’nin, geleneksel yaygın Demokrat söylemleri dışına çıkarak, muhafazakarları da kucaklayan bir söylem kullanması onu sadece Texas Cumhuriyetçileri için değil, bugünlerde bütün politik stratejisini keskin kutuplaşma üzerine kuran Trumpist muhafazakarlık için de bir tehdide dönüştürüyor. Kendi kullandığı pikabı ile Texas’ın 254 idari bölgesinin (county) tamamına giderek seçim çalışması yapan O’Rourke’nin sergilediği kucaklayıcı dil, enerjisi, politik netliği onu kısa sürede Texas’ın da dışında ulusal bir figure dönüştürmeye başladı. LeBron James’ten Ellen’a ve Willie Nelson’a kadar bir çok ünlü ona açıktan destek vermeye başladı.

Demokratların 2020 için aradığı başkan adayı mı? 

Çoğu politik analiste göre, bütün bu heyecanı yaratan 46 yaşındaki Beto O’Rourke, Texas senatörlüğünü kazanmayı başarırsa Demokrat Partinin 2020’deki başkan adayı olması çok büyük olasılığa dönüşecek. Bazı analistlere göre ise oluşturduğu mevcut rüzgar, seçimi kaybetse bile partide başkan adaylığının en güçlü adayı olmasına şimdiden yetecek büyüklükte.

Şu anda Demokrat Partinin 2020 seçiminde başkan adaylığı için ismi en çok geçen isimler olan Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Joe Biden’ın üçünün de 70’li yaşlarında olması da O’Rourke’yi, 2020’de güçlü bir taban hareketi yaratabilecek alternatif bir potansiyel haline getiriyor. Demokrat Partinin son 40 yılda başkanlık kazanan üç adayı da genç taşralı isimler olmuştu. Georgialı Jimmy Carter başkanlık yemini ettiğinde 52 yaşında, Arkansaslı Bill Clinton 46 yaşında ve Midwestli Obama ise 47 yaşındaydı.

O’Rourke’nin, bir eski askerin, ulusal marş okunurken diz çökerek protesto yapan Amerikan Futbolu Liginin siyahi oyuncuların eylemini bayrağa ve Amerika’ya saygısızlık olarak görüp görmediği sorusuna verdiği yanıt, sosyal medyada en çok izlenen videolardan birine dönüştü. O Rourke ‘kısa yanıtım hayır saygısızlık olarak görmüyorum‘ diye başladığı yanıtında, siyahların yakın zaman öncesine kadar insan yerine bile konmadığını ve barışçıl şekilde eşitlik mücadelesi verdiklerini, günümüzde de silahsız siyahi gençlerin korkunç bir oranda polis kurşunları ile öldüğüne barışçıl şekilde dikkat çekilmeye çalışıldığını anlatarak, ‘nerede ne zaman ve nasıl olursa olsun barışçıl şekilde protesto yapabilme özgürlüğünden daha Amerikan bir şey düşünemiyorum‘ diye konuşuyor.