Skip to content
Menu

California’da orman yangınlarında artışın sıra dışı nedeni

AMERİKA BÜLTENİ (14 Kasım 2018)

California eyaleti, son yıllarda çapı ve sıklığı artan orman yangınlarına sahne oluyor. Bunda küresel ısınmanın neden olduğu kuraklığın payı olduğu sıklıkla dile getirilen bir iddia. Yine, bir çok ormanın insan yaşam alanlarıyla yaban yaşamın birleştiği bölgelerde başlaması, insan faktörünü de gündeme getiriyor. 

Texas A&M Üniversitesi bilim profesörü Thomas Bonnicksen ise orman yangınlarının artan sıklığında ve çapının büyüklüğünde pek konuşulmayan bir nedeni daha gündeme getirdi; Ormanlarında ağaç sayısının aşırı sayıda artması.

 ‘Amerika’nın Antik Ormanları’ kitabıyla da tanınan Profesör Bonnicksen, konuyla ilgili yazdığı makalesinde sıcak ve kuru havaların katostrofik orman yangınlarının çoğu zaman nedeni değil, orman yangınlarını daha da kötüleştiren etkiler olduklarına dikkat çekerek şöyle devam etti: 

‘’ Bir ateşin büyümesi için yakıta ihtiyacı vardır. Çok hızlı ve geniş bir yayılma içinse ormanın her yerinde çok fazla yakıt bulması gerek. 20’nci yüzyılda ormanları yangınlara ve diğer tehditlere karşı koruma çabalarındaki aşırı başarı ekolojik dengeyi bozdu. Her geçen gün daha fazla ağacın büyümesine neden oldu.’’ 

İdeal bir ormanda yaklaşık 4000 metrekare alanda 40-60 ağaç olması gerekirken, bazı California ormanlarında bu sayının 1000’i aştığına dikkat çeken Bonnicksen, ‘’Bu aşırı kalabalık ormanlar, kurumuş ağaçlar, tomruklar ve büyük ağaçların aralarında birbirine çok yakın büyümek zorunda kalmış küçük ağaçlarla doldu. Bu da, orman yangını için ideal bir ortam yaratıyor. Yangınların her geçen sene daha geniş çaplı ve hızlı yayılabilen yangınlar olmasının nedeni bu’’ diye kaydetti. 

Orman yangını öngörülebilir ve engellenebilir bir afet

Orman yangınlarının önceden öngörülebilir ve engellenebilir bir afet olduğuna dikkat çeken Profesör Bonnicksen, ‘’Tek yapmanız gereken, sıklığın aşırı oranda arttığı yerleri ve en ihtiyar ağaçların olduğu koridorları tespit etmek. Bu potansiyel yakıtları ayıkladığınız ölçüde yangın riskini de azaltırsınız.’’ diye yazdı.  

Politikacıların ve yönetimlerin, bu tedbir yerine, sadece orman yangınıyla mücadele imkanlarına kaynak aktarmasını eleştiren Bonnicksen, ‘oysa ki tehlikeli şekilde kalabalıklaşmış ormanlarımızı biraz seyreltmenin yeteceğini herkes biliyor ama kimse yapmaya yanaşmıyor’ eleştirisinde bulundu.  

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz